F. T.

Reprezentanții Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia au pus în aplicare, în perioada 13 – 16 iunie, următorul scenariu: mai mulţi turişti au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani. Din cauza numărului mare de persoane accidentate pe traseele din zona Sinaia, jandarmii montani au cerut sprijinul militarilor de la Batalionul 21 Vânători de Munte şi echipajelor de la SMURD şi Descarcerare – Detaşamentul de Pompieri Sinaia”.
4-bSimularea a mai constat și în solicitarea ajutorului de la colegii din cadrul secţiilor şi a posturilor din Harghita, Braşov şi Dâmboviţa, precum şi a ofiţerilor din Garda Naţională din Ucraina, care şi-au terminat pregătirea formativă la Sinaia. Și, cum totul e bine când se termină cu bine, și modul de intervenție al celor implicați în acest exerciţiu a fost catalogat drept „foarte bun”.
În ceea ce priveşte prezența salvatorilor ucraineni în zonă, aceasta a fost explicată într-un document de presă: “În baza proiectului «Întărirea capacităţii instituţionale a Gărzii Naţionale din Ucraina», încheiat de Jandarmeria Română şi Garda Naţională din Ucraina, cu finanţare din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 2014 – 2017, ofiţerii ucrainieni au participat la cursurile de schi, alpinism, prim ajutor de bază şi căutare-salvare-evacuare din mediul montan, nivelele de iniţiere şi perfecţionare, câte trei săptămâni pentru fiecare curs, vară şi iarnă. La final de proiect, a fost organizat acest exerciţiu integrat, având drept scop antrenarea personalului participant din cadrul mai multor structuri specializate în intervenţia în mediul montan, pentru rezolvarea unor situaţii cât mai apropiate de realitate”.