V. Stoica

Inspectoratul de Poliție Județean Prahova pregătește o achiziție mai puțin obișnuită pentru o instituție de ordine publică și combatere a criminalității de orice fel. Potrivit unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, polițiștii prahoveni au nevoie de un sistem de alarmă antiefracție pentru două camere de corpuri delicte ale IPJ. Sistemul ar trebui să fie compus din patru senzori de prezență PIR, doi senzori de fum și temperatură, sirenă exterioară, comunicator linie telefonică, precum și cu cablu de conectare cu soft gestionare centrală, care să includă materialele și manopera de instalare. Valoarea sistemului antiefracție care va fi folosit la cele două camere de corpuri delicte de la sediul IPJ Prahova a fost estimată la 1680 de lei fără TVA.
Sistemele de alarmă cu detector pasiv cu infraroșu (PIR) sunt printre cele mai răspândite sisteme antiefracție, fiind considerate printre cele mai accesibile, dar și fiabile. Detectoarele pasive cu infraroșu semnalează prezența unui corp și dacă există un caz de intruziune în zona monitorizată.
Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, între zonele de acoperire există și spații în care sensibilitatea senzorului este nulă prin așa-numitele zone moarte.
Potrivit unui ordin ministerial emis în anul 2013, în camerele de corpuri delicte se depun spre păstrare bunurile care constituie mijloace materiale de probă, ridicate cu ocazia constatării sau cercetării unor infracțiuni. Potrivit aceleiași reglementări, camerele de corpuri delicte se amenajează în încăperi speciale corespunzătoare depozitării fiecărei categorii de bunuri în parte, camere care trebuie să fie asigurate cu uși metalice sau cu grilaje metalice la uși, precum și cu sisteme de închidere și de alarmare sigure.