Ziua internațională a văduvelor este marcată la nivel mondial pe 23 iunie, pentru a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a sensibiliza populația în vederea sprijinirii acestora și a copiilor lor.
Lansată, în anul 2005, de Fundația Loomba din Marea Britanie, conform https://calendar.city-star.org/ro, ziua a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite la 21 decembrie 2010 cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale pentru a acorda o recunoaștere specială situației văduvelor de toate vârstele și din diferite regiuni și culturi ale planetei. Data aleasă semnifică ziua în care, în 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundației Loomba, a rămas văduvă. În țările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt influențate de sărăcie, analfabetism, HIV/SIDA, conflicte și nedreptate socială, abuz și violență, iar în țările dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale și trăiesc adesea în nesiguranță și sărăcie, fără îngrijire medicală sau condiții de lucru adecvate, potrivit portalurilor theloombafoundation.org și existaviatadupadoliu.ro. Pentru a descrie situația văduvelor de pe mapamond, fundația a înaintat, în iunie 2010, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau peste 240 de milioane de văduve în întreaga lume care trăiau în sărăcie și sufereau de stigmatizare socială și de privare economică.
În 2016, secretarul general al ONU anunța, cu prilejul marcării acestei zile, că la nivel mondial, potrivit estimărilor organizației, sunt peste 259 milioane de văduve care suferă de discriminare, stigmatizare și sărăcie, din cauză că și-au pierdut soțul.
În România, anual, peste 40.000 de femei își pierd partenerul de viață, iar peste 5.000 dintre acestea au în îngrijire copii minori. Ziua internațională a văduvelor a fost marcată în țara noastră pentru prima dată în 2015 printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală, organizat de Asociația „Există viață după doliu!”, o asociație caritabilă ce reunește peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viață. Asociația a fost înființată în 2011 și de atunci oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare și terapie pentru adulți și copii, potrivit Agerpres.