Arsurile solare sunt arsuri ale pielii datorate expunerii la soare, care se manifestă prin înroşirea locală şi prezenţa durerii şi usturimii la nivelul pielii. Acestea se pot transforma mai târziu în băşici, urmate de apariţia cojilor, în funcţie de gravitatea arsurii. În timp ce prevenţia arsurilor este întotdeauna recomandată de medici, iată care sunt remediile la care putem apela atunci când ne expunem pentru un timp prea îndelungat la soare, conform newsnetwork.mayoclinic.org, preluată de MedLive.ro. “Dacă este deja prea târziu să preveniţi arsurile de soare, atunci duşul sau baia rece poate fi un bun start în amelioararea rănilor cauzate de o expunere îndelungată la razele solare,” declară Dr. Cindy Kermott, medic primar în cadrul Institutului Mayo Clinic din Rochester, Minnesota. Apa rece sau compresele cu apă rece funcţionează ca un calmant local ce diminuează inflamaţia produsă de arsurile solare. De asemenea, administrarea unui medicament antiiflamator este o soluţie utilă pentru calmarea durerilor. Trebuie evitată aplicarea produselor topice pe zonele arse de soare, întrucât acestea pot irita pielea şi pot declanşa o reacţie alergică. Mai mult, dacă apar băşici, acestea trebuie să se vindece natural, fără a fi sparte, pentru a evita accentuarea gradului de inflamaţie şi apariţia durerilor şi usturimii la nivel local. Dacă băşicile se sparg, este recomandat să aplicăm o cremă antibacteriană pentru a proteja stratul nou de piele expus mediului extern, conform Dr. Kermott.
Odată ce arsurile solare au fost deja produse, putem reduce disconfortul apelând la următoarele remedii: • administrarea pastilelor ce ajută la controlul durerii, precum ibuprofenul, sau unguentele specifice ce pot fi aplicate local; • răcirea zonei afectate prin comprese cu apă; • aplicarea cremelor de hidratare, în special cele bazate pe aloe vera; • dacă o băşică se sparge, este recomandată curăţarea zonei cu săpun şi apă, precum şi aplicarea unguentului antibiotic şi acoperirea zonei cu tifon; • în câteva zile zona afectată începe să se cojească. Este deosebit de important ca pielea să fie protejată de razele solare şi menţinută la un nivel optim de hidratare până la vindecare;
Pe toată perioada vindecării este recomandată evitarea utilizării produselor pe bază de benzocaină, în cazul copiilor cu vârste mai mici de doi ani, fără supravegherea medicului. În cazul adulţilor, doza recomandată nu trebuie depăşită.
Cu toate acestea, sfatul specialiştilor este evitarea totală a acestor produse. Benzocaina a fost asociată cu declanşarea unei afecţiuni rare, dar potenţial mortală, intitulată methemoglobinemia. Această afecţiune poate apărea pe fondul aplicării anestezicelor locale şi se caracterizează prin creşterea concentraţiei sangvine de methemoglobină, o moleculă ce nu poate asigura, în mod adecvat, transportul oxigenului în sânge.
Vizita la medic este obligatorie în cazul în care: • Arsurile solare sunt însoţite de febră mare sau de durere extremă; • Dacă băşicile acoperă o zonă mare din corp sau supurează.