Dacă îi întrebaţi pe oameni ce anume cred că le lipseşte din dietă, cei mai mulţi spun calciu, vitamina D sau fibre. Deși toate substanțele nutritive sunt esențiale pentru sănătate, magneziul este important pentru că, de obicei, nu îl obţinem într-o cantitate suficientă și niciuna dintre celulele noastre nu poate funcționa fără el. Magneziul este implicat în reglarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge, a frecvenței cardiace și a transmiterii impulsurilor nervoase, scrie washingtonpost.com. Doza zilnică recomandată este de 320 mg pentru femei şi 420 mg pentru bărbaţi. Persoanele în vârstă sunt expuse riscului de deficiență de magneziu, deoarece nu numai că tind să consume mai puțin decât tinerii, dar și pot absorbi mai puțin din ceea ce mănâncă, iar rinichii lor pot excreta mai mult. Tulburările digestive, cum ar fi boala Crohn și boala celiacă, pot afecta, de asemenea, absorbția de magneziu, iar persoanele care au diabet zaharat de tip 2 sau care iau diuretice pot pierde mai mult magneziu prin urină. Deficiența de magneziu prezintă riscuri pentru sănătate pe termen lung. Într-o analiză din 2016 a 40 de studii la care a participat 1 milion de persoane, Wang și colegii săi au descoperit că o creștere de 100 mg de magneziu din alimente reduce riscul de insuficiență cardiacă cu 22%, a diabetului de tip 2 cu 19%.
Pentru a obține suficient magneziu, concentrarea asupra alimentelor bogate în magneziu este cea mai bună cale de urmat, dacă medicul nu va recomanda altfel, spune Wang. Dozele mari din suplimente pot avea efecte secundare neplăcute, cum ar fi diaree, greață și crampe abdominale, și pot împiedica unele medicamente (cum ar fi anumite antibiotice și bifosfonați) să-și facă efectul. Deşi niciun aliment nu are o cantitate imensă de nutrienţi, nu este greu să obţii suficient magneziu dacă consumi spanac, salată verde, broccoli, nuci şi cereale integrale – în rotaţie obişnuită, spune Joan Salge Blake, profesor la Universitatea din Boston.
Suplimentele pot fi însă recomandate dacă aveți o afecțiune digestivă sau diabet. Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni (PPI) pentru refluxul de acid poate duce, de asemenea, la o deficiență de magneziu.