V. Stoica

Bani de la bugetul local pentru investiții suplimentare și dotări la Secția de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiești nu prea există, dar sunt se pare destule fonduri publice pentru umplerea buzunarelor unor artiști mai mult sau mai puțin renumiți și ale impresarilor lor care abia așteaptă ca reprezentanții municipalității ploieștene să mai organizeze câte o “cântare”! După “Zilele Ploieștiului” și „Magie, Feerie și Povești”, manifestări pentru care s-au cheltuit sute de mii de lei din bugetul local, a venit rândul unui nou festival – al treilea într-un interval de numai două luni – care să bucure ploieșteanul și să-l determine să uite că bani de investiții reale în oraș nu prea există. În schimb, există din plin pentru concerte pe bani publici.
La mijlocul lunii iulie, Primăria Ploiești va mai trece prin alte trei zile de festival, de această dată unul medieval. Primul eveniment de acest gen din localitatea întemeiată de Mihai Viteazul, festival care ar putea să fie organizat cu participarea multor reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Ploiești, de care orașul nu duce lipsă. Însă, de ce să nu se cheltuiască o grămadă de bani și pe fițele unor artiști în vogă sau care au ieșit din topurile muzicale?
Conform unui anunț publicat pe site-ul Primăriei Ploiești, pentru serviciile prestate la concertele care vor avea loc în zilele de 14, 15 și 16 iulie, în perioada Festivalului Medieval “Ploiești Târg Domnesc”, de la bugetul local se va cheltui, probabil cu mici diferențe în plus sau în minus, suma de 178.000 de lei fără TVA. Din această sumă, 145.600 de lei fără TVA vor fi destinați achiziției serviciilor prestate de artiști, respectiv “cântărilor” din serile festivalului.
În fiecare dintre cele trei seri de festival, vor urca pe scenă câte doi artiști, în spectacole de câte 40 de minute. Însă trebuie găsită legătura între turniruri (care se pare că vor fi în program, alături de prezentări de straie și de arme medievale) și trupele care sunt preferate de organizatorul festivalului, Primăria Ploiești. Din punct de vedere muzical, doar câteva dintre trupele preferate să urce pe scenă ar putea avea legătură cu atmosfera medievală, cum ar fi Bucovina, Hara și Zdob și Zdub. Pe de altă parte, făcând haz de necaz, și unii participanți la turniruri ar putea avea nevoie de internare, ceea ce înseamnă că s-ar justifica și preferința pentru Spitalul de Urgență, în prima seară a festivalului.
“Urlă foamea-n noi/ Și cu ea urlăm și noi/N-avem ce mânca/Dar le-avem cu muzica!”, ar putea fi, de acum încolo, motto-ul evenimentelor organizate de administrația locală ploieșteană, dacă punem în balanță câte alte lucruri ar putea fi rezolvate cu banii alocați pe evenimente de o asemenea natură.