Petre Apostol

Singurul turneu de Mare Șlem care se desfășoară pe iarbă, Wimbledon, începe astăzi, pe terenurile de la „The All England Lawn Tennis and Croquet Club”, din Londra. Competiția de la Wimbledon (un district din sud-vestul Londrei, capitala Marii Britanii) reprezintă cel mai vechi turneu de Mare Șlem dintre cele patru organizate în circuitul profesionist de tenis, prima ediție având loc în anul 1877, aceasta fiind cea de-a 131-a ediție.
Iar pentru prima dată în cariera sa, jucătoarea prahoveană Ana Bogdan a fost direct acceptată pe tabloul principal, ocupând locul 106 în clasamentul mondial profesionist WTA la momentul realizării listelor de participare de către organizatori. Săptămâna trecută, coborâse, însă, până pe locul 115.
În vârstă de 24 de ani, sportiva din Sinaia este, totodată, pentru prima oară acceptată pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem, după ce a reușit, la precedentele trei întreceri de această categorie (US Open, anul trecut, Australian Open, Roland Garros), să se califice din faza preliminară.
Jucătoarea prahoveană nu a mai jucat, însă, niciun turneu pe iarbă înainte de participarea la Wimbledon, iar la precedentele două prezențe la întrecerea din Londra, în 2015 și în 2016, a pierdut în primul tur al calificărilor, cu Lourdes Domínguez Lino (Spania, era principala favorită a calificărilor, locul 90 WTA la acea dată), respectiv Mandy Minella (Luxemburg, cap de serie nr. 17 în calificări, locul 106 WTA la acea vreme).
Conform tragerii la sorți pentru tabloul principal de la ediția de anul acesta, Ana Bogdan se află în a doua jumătate a tabloului, urmând să o întâlnească în primul tur pe Ying-Ying Duan, din China, care astăzi împlinește 28 de ani. Clasată pe locul 62 în clasamentul mondial, originară din Tianjin, jucătoarea chineză a fost aproape de o mare surpriză săptămâna trecută, la Eastbourne, în turul secund, chiar în meciul cu lidera României din clasamentul mondial, Simona Halep, câștigând primul set împotriva sportivei constănțene, însă cedând următoarele acte.
La Wimbledon, Duan a fost prezentă pe tabloul principal la precedentele două ediții, la fiecare oprindu-se în turul al doilea. Cel mai bun parcurs la un turneu de Mare Șlem al jucătoarei asiatice s-a înregistrat în debutul acestui an, la Australian Open, unde a ajuns până în turul al treilea.
Confruntarea dintre Ana Bogdan și Ying-Ying Duan va fi prima întâlnire directă dintre cele două jucătoare în circuitul profesionist WTA. Câștigătoarea o va întâlni, în turul secund, pe învingătoarea dintre Caroline Garcia (Franța, cap de serie nr. 21) și Jana Cepelova (Slovacia).
La această ediție a turneului de la Wimbledon vor fi premii totale de 31,6 milioane de lire sterline (aproximativ 166 de milioane de lei), câștigătorii de la simplu, feminin și masculin, urmând să fie recompensați cu câte 2,2 milioane de lire sterline fiecare (11,5 milioane de lei). Pentru prezența în primul tur, Ana Bogdan are asigurată suma de 35.000 de lire sterline (184 de mii de lei), precum și 10 puncte în clasamentul mondial.