N.Dumitrescu

Intrarea județului Prahova, în prima zi a lunii iulie, sub incidența codului roșu de caniculă a făcut ca mai ales orașele – ticsite de beton și asfalt – să pară că au fost introduse, brusc, în imense cuptoare încinse. Aerul a fost, practic, irespirabil, senzația fiind că la fiecare colț de stradă ardeau focuri, în aer liber, care degajau o imensă căldură. Populația a ținut însă cont de recomandările transmise de specialiști, astfel că, după ora 12.00 și până după-amiază, străzile, cel puțin la Ploiești, au fost mai mult pustii, pe trotuare putându-i vedea doar pe cei care, cu siguranță, fuseseră nevoiți să iasă din case pentru treburi urgente, dar și aceștia fuseseră prevăzători, în sensul că fiecare dintre ei avea în mână câte o sticlă cu apă. Având în vedere că a fost vorba despre temperaturi extreme, autoritățile s-au mobilizat, pe 1 iulie, de dimineață, la Ploiești fiind convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. S-a dispus astfel ca, în ziua în care a fost valabil codul roșu de caniculă, în oraș să fie amenajate șase puncte de prim-ajutor medical, asistența fiind asigurată de cadrele medicale ale unităților școlare din subordinea Primăriei Ploiești, și tot atâtea puncte de distribuție a apei potabile. Totodată, populația a avut la dispoziție cișmele stradale și surse de apă potabilă în toate piețele agro-alimentare. De asemenea, în scopul asigurării bunei desfășurări a transportului cu tramvaiele, s-a decis mărirea frecvenței de udare a căii de rulare, de către operatorul de salubritate, astfel încât să fie preîntâmpinat efectul de dilatare a șinelor.
Nu în ultimul rând, în cadrul aceleiași ședințe a Comitetului Local pentru Situații de Urgență s-a decis ca atât sâmbătă, cât și ieri, duminică, traficul greu să fie interzis în Ploiești, cei de la Poliția Locală având sarcina de a restricționa accesul autovehiculelor cu masa de peste 7,5 tone.
Sâmbătă, ploieștenii au început să iasă din casă, mai ales pe la terase, pentru a se răcori cu bere, în jurul orei 20.00. Așa se face că, la ora 22.00, centrul municipiului era foarte animat, cele mai căutate locuri fiind fântânile arteziene, așa cum era cea din zona Pasajului Nichita Stănescu, în jurul jeturilor de apă, iluminate în zeci de culori, fiind o mare hărmălaie de copii care se jucau și chiuiau, unii dintre ei uitându-se la jocul apei, din căruț, alături de părinți.

De la o extremă la alta: ploi torenţiale, vijelii şi inundaţii

După valul de caniculă, vremea trece de la o extremă în alta. Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod portocaliu şi cod galben de ploi şi vijelii, începând de ieri seară, de la ora 20.00, până astăzi, la ora 23.00, printre județele pentru care au fost emise avertizările regăsindu-se și Prahova. Concret, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, fiind posibil ca în intervale scurte de timp sau prin cumulare să se înregistreze cantităţi de apă de 50 -70 l/mp, iar pe arii restrânse între 80 și 90 l/mp.
De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis avertizări de cod galben de inundaţii pentru mai multe bazine hidrografice din ţară, valabil de ieri, până mâine, printre râurile vizate fiind și Ialomița, care traversează şi unele zone din județul Prahova.