Nicoleta Dumitrescu

”Ai grijă ceea ce-ți dorești, pentru că vei primi! Important este cum vei putea gestiona ceea ce ai primit”, este o mai veche zicală și care, în cazul coaliției aflată la guvernare, s-a confirmat.
Cei de la PSD și ALDE au dorit să aibă puterea, cu orice chip, iar realitatea din țară le-a demonstrat, încă o dată, că socotelile trecute pe hârtie ori vorbite și întoarse pe toate părțile până la crăpat de ziuă nu se ”pupă” niciodată cu ceea ce este în teren. Dovadă este inclusiv al doilea ”botez” al echipei guvernamentale, în condițiile în care cei mai mulți dintre miniștri au mai avut parte, acum șase luni, de jurământul de învestitură la Cotroceni.
Concret, dacă la debutul activității, imediat după alegerile parlamentare din decembrie 2016, echipa guvernamentală de atunci a avut parte de coduri portocalii și roșii de ninsori, acum a avut parte de temperaturi istorice, în contextul în care dacă ai fi vrut să pui, sâmbătă, când a fost cod roșu de caniculă, un ibric cu apă pe asfalt, fierbea, la întrecere, cu un altul, pus pe flacăra aprinsă de la aragaz. Prin urmare, a fost mobilizare generală, sfârșitul de săptămână fiind ca un fel de concentrare de forțe cât pentru cinci zile lucrătoare. Iar concentrarea a fost maximă, în astfel de stituații văzându-se, în primul rând, capacitatea instituțiilor de a colabora între ele, iar a celor care se află la conducere în a lua, în situații limită, cele mai bune decizii și de a acționa la timp.
De altfel, Cabinetul Tudose a fost băgat, la propriu, în priză, chiar din primele ore de la învestitură, respectiv joia trecută, când, abia plecați de la Cotroceni, pentru cei mai mulți dintre ei a sunat mobilizarea din cauza accidentului din Argeș, în urma camionului militar căzut într-o râpă activându-se planul roșu de intervenție de urgență.
Cum ambele exemple – canicula și intervenția din Argeș – au fost ”cu roșu”, ar fi cazul ca aceia care acum s-au instalat la guvernare să înțeleagă că, dată fiind realitatea din țară, e cazul să nu se mai joace, mai ales cu focul, pentru că…frige!
Și după cum mult trâmbițatul program de guvernare a și fost schimbat, prin părțile esențiale, pe genunchi, într-o perioadă foarte scurtă de timp – de când l-au dat jos pe Grindeanu și până în ziua în care noii și vechii miniștri au fost audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului – în coaliție se pare că nu s-au liniștit de tot apele. Ca să nu mai vorbim de reacția președintelui țării, al cărui discurs – după ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri, cu toate că i-a avut pe post de oaspeți, la Cotroceni – nu s-a sfiit să-l transforme într-un duș rece, tradus ca un semnal de revenire cu picioarele pe pământ.
Iar cea mai usturătoare replică a fost nu aceea că au dus țara în criză politică, din cauza faptului că n-au știut să guverneze, ci…țopăiala fiscal-bugetară! Ba, după cum s-a și văzut, anunțatele schimbări fiscal-bugetare au produs nemulțumiri, deja, nu doar în cadrul mediului de afaceri, ci mai ales în propria curte a coaliției, în contextul în care aceste modificări nu sunt chiar pe placul tuturor, unul dintre nemulțumiți fiind, se pare, chiar partenerul de guvernare al lui Dragnea, Tăriceanu.
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă și această intempestivă schimbare guvernamentală va avea efectul dorit de către cei care au generat-o sau, dimpotrivă, se va ajunge la o ruptură la nivel de putere, așa cum, de altfel, România a mai avut parte.
Însă, ar fi păcat ca poporul să mai aibă parte de o altă asemenea experiență. O experință care poate fi, în acest caz, rezultatul unei cerințe de a ține în mâini puterea, cu orice preț, cerință care, fiind îndeplinită, nu a putut fi dusă până la capăt din cauza faptului că nu a fost bine gestionată. Iar asta ar fi o nouă dovadă că socotelile din interior nu se pupă, totdeauna, cu realitatea!