Violeta Stoica
S-a produs, în final, o minune în procesele pe care le are Primăria Ploiești cu diferite alte instituții. Într-unul dintre acestea, care durează de peste trei ani, pare că a dat norocul peste municipalitatea ploieșteană, având în vedere că are de primit peste 18 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în contul fondurilor neachitate destinate construirii stației noi de epurare din Ploiești.
Potrivit unei decizii definitive a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, date după mai multe amânări de pronunțare a sentinței, a fost respins ca nefondat recursul declarat de pârâtul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice împotriva sentinței de la instanța de fond a Curții de Apel București prin care i s-a dat dreptate Primăriei Ploiești.
Pe de altă parte, însă, Instanța Supremă a admis recursul declarat de societatea de construcții Tahal România, intervenient în acest dosar, și a obligat municipalitatea să plătească suma de 94.570 de lei cu penalitățile aferente către această firmă.
În urma deciziei Curții Supreme, Primăria Ploiești va primi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice suma de 18 milioane de lei, plus penalitățile și dobânzile aferente perioadei care a trecut de la data la care ar fi trebuit să fie efectuate plățile – care s-ar putea ridica la o sumă suplimentară destul de mare –, bani cu care s-ar putea relua finanțarea finalizării stației noi de epurare rămasă în așteptarea găsirii unei soluții.
După patru amânări de pronunțare a unei sentințe definitive în procesul intentat de Primăria Ploiești împotriva Ministerului Dezvoltării Regionale – cu intervenient Tahal România – în soluția dată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție se arată: “Decizia nr. 2463/29.06.2017. Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împotriva sentinţei civile nr. 3175 din 20 noiembrie 2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Admite recursul declarat de intervenienta S.C. Tahal România S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 3175 din 20 noiembrie 2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează, în parte, sentinţa atacată în sensul că obligă reclamantul Municipiul Ploieşti către intervenienta principală S.C. Tahal România S.R.L. la plata sumei de 94.570,40 lei cu penalităţile aferente. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Respinge recursul declarat de intervenienta S.C. Tahal România S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 1061 din 16 aprilie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2017”.
Cel mai important dosar câștigat în instanță de primărie
Deși durează de mai bine de trei ani, acest proces dintre Primăria Ploiești și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a finalizat cu bine pentru municipalitate. Până la intrarea în conturile primăriei a sumelor provenite din datoria propriu-zisă și a penalităților de întârziere care s-au tot acumulat din 2013 încoace va mai dura. Și mai rămâne de văzut cum se va rezolva problema reluării lucrărilor “înghețate” la noua stație de epurare din zona de Est a Ploieștiului.
Una peste alta, un lucru este cert: acest dosar este cel mai important câștigat vreodată de Primăria Ploiești, în urma căruia să primească o sumă care probabil se va apropia de 20 de milioane de lei, după calculele finale.