Petre Apostol
Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, Stadionul „Nicolae Dobrin” din Piteşti i-a găzduit pe cei mai valoroşi atleţi juniori 1 din Balcani. Ediţia cu numărul 47 a Campionatelor Balcanice de Atletism pentru juniori 1 a fost organizată de ţara noastră, participând sportivi din Albania, Armenia, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Georgia, Grecia, Israel, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.
În lotul României s-au regăsit şi trei atleţi prahoveni, dintre care cea mai bună performanţă a fost realizată chiar în ultima probă a competiţiei, cea de ştafetă 4×400 metri masculin, de către Iustin David Năstase, elevul profesoarei Maria Andrei, la CSŞ Ploieşti-CSM Bucureşti.
Atletul ploieştean a devenit vicecampion balcanic, alături de ştafeta tricoloră, fiind în al treilea schimb, pentru echipa României concurând şi Alexandru Vlad, Cristian Voicu şi Denis Dobrică, medaliile de aur revenind Turciei, în vreme ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Croaţia.
Iustin Năstase a participat la competiţia balcanică la puţin timp după debutul internaţional la nivelul seniorilor (deşi e în primul an la juniori 1), fiind inclus în reprezentativa României de la Campionatele Europene pe echipe, participând tot la proba de ştafetă 4×400 metri.
În plus, la Campionatul Balcanic, elevul profesoarei Maria Andrei a mai adus două puncte în contul României, participând, în prima zi, la proba de 400 m, la care s-a clasat pe locul al şaptelea.
Din judeţul Prahova a mai participat Ioana Plăvan, de la CSŞ „Constantin Istrati” Câmpina, eleva profesorului Nicolae Pavel încheind pe locul al optulea proba de aruncare a suliţei, cu 39,27 metri (singura încercare reuşită), la 7,01 metri de ultima treaptă a podiumului. Câştigătoare a fost Franja Zelimorski, din Croaţia, cu 53,44 m.
Cel de-al treilea reprezentant prahovean din lotul României, Bogdan Oprina (CSŞ Ploieşti – CSM Ploieşti, profesor Robert Munteanu), a fost rezervă în echipa de ştafetă 4×100 m, la care formaţia tricoloră a obţinut medaliile de argint, în componenţa Robert Breahnă, Cosmin Pichiu, Ciprian Daroczi, Florian Ştefan.
În clasamentul general, selecţionata României a încheiat pe locul al doilea, cu un total de 26 de medalii cucerite, dintre care 10 medalii de aur, 7 medalii de argint şi 9 medalii de bronz. Turcia a ocupat primul loc al clasamentului, cu 11 medalii de aur, 7 de argint şi 9 de bronz, iar locul trei a fost ocupat de Grecia, cu 8 medalii de aur, 8 de argint şi 7 de bronz.
Cele mai bune performanţe ale competiţiei, conform sistemului internaţional de punctaj, au fost obţinute de Milica Gardasevic, din Serbia (1121 de puncte; 6.56m în proba de săritura în lungime), şi de Odysseas Mouzenidis, din Grecia (1101 puncte; 19,67m în proba de aruncare a greutăţii).