La Ploiești, tariful de persoană va rămâne la 5,24 de lei fără TVA

V. Stoica

Prahovenii vor scăpa de achitarea taxei de mediu privind depozitarea la rampa de gunoi a deșeurilor menajere, după ce, săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea unor prevederi ale legislației privind Fondul de Mediu. Astfel, prahovenii nu vor mai avea parte de facturi majorate cu taxa de mediu începând din această lună, așa cum se stabilise, în urmă cu câteva zile, în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Prahova. Pentru că Executivul a aprobat modificarea prin care s-a amânat plata taxelor pentru deșeuri inerte și nepericuloase de 80 de lei pe tonă până în anul 2019, în facturile la salubritate nu va fi inclusă, începând din această lună, taxa de rampă.
Ploieștenii vor achita, prin urmare, în continuare, 5,24 de lei fără TVA de persoană pentru salubritate, renunțându-se la hotărârea adoptată recent în cadrul ADI Deșeuri, prin care tariful fusese stabilit la aproape șapte lei de fiecare persoană.

Vineri, 30 iunie, în Monitorul Oficial a fost publicată ordonanța de urgență prin care s-au făcut unele modificări legate de taxele de mediu. Astfel, s-a decis ca taxa de rampă încasată de Administrația Fondului pentru Mediu pentru deșeurile inerte și nepericuloase să nu mai fie plătită până la 1 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă că prahovenii vor scăpa până la data menționată de creșterea tarifului la salubritate din acest punct de vedere. Potrivit ordonanței de guvern, în anul 2019, taxa amânată la aplicare va avea valoarea de 80 de lei pentru o tonă de deșeuri inerte depozitate la rampă, iar din anul 2020, valoarea va crește la 120 de lei pentru tona de gunoi.

R A
Pe de altă parte, însă, autoritățile locale vor fi obligate să scadă cantitățile de deșeuri municipale eliminate prin depozitare și – prin urmare – să ia măsuri pentru a crește capacitatea de colectare selectivă a deșeurilor. Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat ieri că în acest an, potrivit ordonanței adoptate de guvern săptămâna trecută, va crește procentul de deșeuri selectate de la 15% la 25%, ceea ce înseamnă că trebuie să fie pus la punct un plan pentru ca municipalitatea ploieșteană să nu mai plătească amenzi pentru că depozitează prea multe deșeuri municipale la rampa de gunoi, așa cum s-a întâmplat în 2016. “Numai anul trecut, Primăria Ploiești a achitat suma de 1,2 milioane de lei pentru că nu am atins obiectivul de 15% de deșeuri colectate selectiv, iar anul acesta procentul va crește la 25%”, a afirmat edilul șef al Ploieștiului, care a mai precizat că în prezent municipalitatea atinge doar 7-8% din acest obiectiv.
Practic, pentru ca Ploieștiul să nu mai plătească aceste sume considerabile la Administrația Fondului pentru Mediu din cauza neatingerii țintelor de colectare selectivă a deșeurilor, este nevoie să fie luate măsuri clare. Printre acestea, potrivit primarului Adrian Dobre, instalarea de camere video în baza cărora să se intervină de urgență în cazul în care pe cele 250 de locații din oraș în care se găsesc platformele gospodărești există acte de vandalizare sau de furturi la containerele de colectare selectivă a deșeurilor.
Problema este că și polițiștii locali ar trebui să intervină chiar și până la instalarea acelor camere video la platformele de colectare a deșeurilor de pe raza întregului oraș. Având în vedere că – prin creșterea obiectivului de colectare selectivă a deșeurilor municipale – Ploieștiul ar putea să ajungă în situația de a achita tot mai mult către Administrația Fondului pentru Mediu, primarul Adrian Dobre a afirmat că trebuie să aibă loc discuții atât cu operatorul de salubritate – pentru demararea unei activități de informare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, cât și cu poliția națională și cu Jandarmeria – pentru sprijinirea polițiștilor locali în prinderea și sancționarea celor care sustrag peturi din containerele aflate pe platformele gospodărești.