• Pentru a alunga oboseala acumulată şi stresul, multe persoane consumă mai multe ceşti de cafea pe zi. Când este consumată în exces, cafeaua are efecte negative asupra organismului, deoarece contribuie la creşterea nivelului de colesterol „rău”. În această situaţie de vină este cafestolul, un compus care apare în compoziţia cafelei, atunci când licoarea îndrăgită este preparată prin încălzire treptată (tip expresso sau cafeaua la ibric, foarte gustoase, dar nesănătoase). Specialiştii olandezi au constatat că un consum constant (de cinci ceşti de cafea pe zi, timp de o lună) creşte nivelul colesterolului cu un procent de 7%. Şi cafeaua decofeinizată este nocivă, scrie Click.
• Persoanele care consumă foarte multă ceapă roşie sunt mai puţin expuse riscului de a dezvolta un cancer ovarian, intestinal sau la sân, spun noi studii, scrie Gândul. S-a descoperit că quercetinul şi antocianii – substanţele care dau culoarea roşie legumelor – sunt compuşi care pot lupta cu cancerul. „E adevărat însă că ceapa cu cea mai întunecată culoare are cea mai mare putere de luptă împotriva cancerului”, susţine autorul studiului, Abdulmonem Murayyan. Experţii cred că ceapa roşie ar trebui consumată în stare brută, deoarece gătitul îi distruge proprietăţile, arată CSID.
• Un vaccin care ar putea fi utilizat pentru a trata dependenţa de heroină ar putea fi lansat în curând, după ce a fost testat cu succes pe primate, scrie iflscience.com. Vaccinul, care a fost dezvoltat la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI) blochează starea euforică pe care ţi-o oferă consumul de heroină şi s-a dovedit a fi eficace timp de opt luni după administrare, potrivit Hotnews.ro. Acesta este primul vaccin împotriva unui drog care trece prin această etapă de testare, iar cercetătorii speră că vor trece, cât de curând, la teste clinice. Vaccinul funcţionează prin învăţarea sistemului imunitar de a produce anticorpi împotriva heroinei şi a produselor psihoactive din cadrul acesteia, care generează starea euforică a consumatorilor. Acest lucru se realizează prin expunerea sistemului imunitar la o parte din structura moleculei de heroină. Astfel, atunci când heroina este introdusă în organism, anticorpii nou-creaţi vor neutraliza aceste molecule, iar utilizatorii drogului nu vor mai simţi niciun pic de euforie, întrucât moleculele de heroină sunt blocate înainte de a ajunge la creier. Cercetătorii speră ca pe viitor acest vaccin să fie utilizat pentru tratarea dependenţilor de heroină, reprezentând un ajutor de nădejde în prevenirea recidivelor la dependenţi. Studiul este publicat în Journal of the American Chemical Society.