A. M.

Cele mai multe dintre taberele din județ în care, cu câteva decenii în urmă, se distrau mii de copii din toată țara, sunt în paragină și nefuncționale, în plin sezon de vară. La Voila – municipiul Câmpina, Suzana – comuna Măneciu, Telega, Păulești, nimeni nu a mai restaurat sau construit centrele de agrement cunoscute la nivel naţional pentru a reda elevilor posibilitatea de a petrece acolo vacanțele, pentru că nu este foarte clară situația juridică a terenurilor și a clădirilor. În județ mai sunt funcționale doar trei centre de agrement administrate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova, cel mai căutat fiind cel de la Bușteni. Acesta a devenit, anul trecut, Centru de Agrement de Interes Național, acolo fiind realizate un teren de sport multifuncțional și alte investiții finanțate  de ministerul de resort.

T P

Taberele de la Voila, Suzana, Telega, Păulești sunt în administrarea DJST Prahova, dar nu există documente care să ateste că se află în domeniul public al statului și în proprietatea Ministerului Tineretului. În opinia directorului Direcției Județene pentru Sport și Tineret Prahova, Laurențiu Nicolescu, soluția ar fi ca Guvernul să emită o hotărâre sau o ordonanță prin care să includă terenurile taberelor în domeniul public și în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului. Tot printr-un act normativ, Guvenul ar trebui să stabilească și faptul că taberele nefuncționale pot fi preluate de către consiliile locale, deoarece acele administrații care ar dori să le restaureze și reamenajeze se lovesc tot de problemele legislative, susține acesta. DJST Prahova a început anul acesta intabularea terenurilor aferente fostelor tabere de la Păuleşti, Telega, Voila, Suzana, Cheia (vila Scărișoara), dar și ale centrului de agrement funcțional de la Cheia (Vila Brădet), pentru care nu fusese realizat un astfel de demers al Vilei „Fraga” din Buşteni. Un act normativ care să clarifice situația vechilor tabere pentru copii este așteptat de mai mulți ani, însă nu se știe de ce ministerul de resort întârzie să rezolve situația. Județul nostru oferea, cu zeci de ani în urmă, elevilor din toată țara, posbilități de a petrece vacanțele în mai multe localități și le punea la dispoziție circa 2.000 de locuri de cazare. După Revoluție, unele tabere au fost retrocedate – cele de la Ştefeşti, Izvoarele, Adunaţi, iar în 2004, mai multe centre de agrement din judeţ au fost cedate unor societăţi comerciale. După câţiva ani, conducerea Agenţiei Teritoriale a Taberelor şi Turismului Şcolar din judeţ s-a declarat nemulţumită de modul în care taberele au fost întreţinute de către firmele respective și a încercat să le ia din nou în administrare. Unele firme au reziliat contractele de colaborare pentru întreţinerea şi modernizarea vilelor, pe cale amiabilă, iar cu altele, ATTTS s-a judecat pentru a prelua vechile tabere.

La Buşteni – Centru de Agrement de Interes Naţional

În prezent, tinerii din toată țara pot petrece sejururi doar în trei centre de agrement administrate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova: Centrul de agrement Bușteni, cu o capacitate de cazare de 120 de locuri/serie în vilele „Șoimul” și „Crișul”, Centrul de agrement Sinaia – cu 27 de locuri în vila „Casa Elevilor” și Centrul de agrement Cheia cu 17 locuri în vila „Brădet”, toate spațiile având asigurate condiții moderne de cazare. În această vară, peste 1000 de copii și tineri vor petrece un sejur în Prahova, cel mai căutat fiind centrul de la Bușteni, unde gradul de ocupare este de peste 60% în momentul de față (aproximativ 700 de elevi înscriși) , potrivit precizărilor directorului Direcției Județene pentru Sport și Tineret Prahova, Laurențiu Nicolescu. Anul trecut, Centrul de agrement Bușteni a primit statutul de Centru de Agrement de Interes Național și o finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului de aproape 540.000 de lei, o mare parte din bani folosindu-se pentru construirea unui teren de sport multifuncțional la Vila ”Șoimul”.

T P T Acesta beneficiază de amenajări și dotări moderne (inclusiv nocturnă) și poate fi utilizat și de echipe de fotbal, minifotbal, tenis de camp, handbal, volei, baschet, în mod gratuit. În cadrul aceluiași proiect au mai fost realizate investiții pentru reamenajarea blocului alimentar al Vilei Șoimul, refacerea sistemului de canalizare, extinderea rețelei de gaze, reabilitare termică etc. Numărul cererilor din partea elevilor pentru petrecerea unor sejururi la Bușteni a crescut comparativ cu anul trecut și, de când a fost dat în folosință terenul, mai multe echipe din Prahova și din alte județe ale țării l-au folosit pentru antrenament.
“A crescut numărul solicitărilor pentru centrele de agrement prahovene. La nivelul întregului an 2016, gradul de ocupare al locurilor din aceste centre era de 45% , dar în 2017 acesta va crește cu aproximativ 35%”, ne-a mai precizat directorul DJTS Prahova. Elevii, studenții și alți tineri cu vârste până în 35 de ani se mai pot înscrie în tabere până în luna septembrie, zilnic, la sediul DJTS Prahova. La Bușteni, tariful pentru o singură persoană este de 76 de lei pe zi (cu doi lei mai mult decât anul trecut), la Sinaia și la Cheia – 74 de lei pe zi, pentru cazare și masă. Un sejur are șase nopți/șapte zile. Pe de altă parte, aproximativ 2000 de elevi din Prahova au ales să petreacă o săptămână din vacanța de vară fie pe Valea Prahovei, fie în alte zone ale ţării, printre cele mai căutate fiind cele de pe Litoral și din zonele Sibiu, Piatra Neamț, Oradea, Mehedinți.