Petre Apostol

Cea de-a XIV-a ediție de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European (competiție destinată sportivilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani), disputată la Gyor, în Ungaria, s-a încheiat sâmbătă, după șase zile de competiții. În delegația României prezentă la întrecere s-au regăsit și sportivi din Prahova, la atletism, judo, înot și handbal.
9-bDintre reprezentanții prahoveni, doar handbalista Isabela Dragnea a reușit să cucerească o medalie, jucătoare care a evoluat extremă dreaptă în Naționala antrenată de Ion Ivan, fiind formată la CSM Ploiești și ajunsă campioană națională cu CSM București în sezonul trecut, la junioare I.
La competiția de la Gyor, România a fost prezentă la handbal doar în cadrul turneului feminin, care a pornit din prima zi de concurs, acum o săptămână. Naționala tricoloră a început cu o înfrângere la limită, în duelul cu Norvegia, scor 18-19 (10-8). Dar, s-a revanșat în următoarele două partide, învingând reprezentativa Olandei, scor 33-32 (19-18), respectiv pe cea a țării gazdă, Ungaria, scor 23-20 (12-7), care avea ca asigurată calificarea în semifinale, după succesele din precedentele meciuri.
Isabela Dragnea a contribuit cu cinci goluri în faza grupelor, marcând de trei ori în succesul cu Ungaria și de două ori în victoria cu Olanda.
Reprezentativa României a obținut calificarea în semifinale, grație golaverajului mai bun față de Norvegia, ocupând locul al doilea în grupă, după Ungaria, toate trei echipele fiind la egalitate de puncte.
Clasamentele celor două grupe după faza preliminară:
Grupa A: 1. Ungaria 4p (+25 golaveraj), 2. România 4p (+3), 3. Norvegia 4p (-3), 4. Olanda 0p.
Grupa B: 1. Rusia 6p, 2. Danemarca 4p, 3. Franța 2p, 4. Muntenegru 0p.
Astfel, în semifinale, echipa tricoloră s-a confruntat cu Rusia, care câștigase toate meciurile disputate până în acel moment într-o manieră categorică (cea mai mică diferență fiind de șapte goluri, în victoria cu Muntenegru). Tricolorele nu s-au lăsat impresionate, iar la pauză scorul era egal, 14-14. Iar, apoi, acestea chiar s-au desprins, obținând victoria cu scorul de 30-26, Dragnea marcând un gol din trei aruncări, Andreea Popa fiind principala marcatoare, cu 9 reușite.
Prin urmare, echipa de handbal feminin își asigurase deja o medalie, calificându-se în finala mare a turneului, în care a reîntâlnit reprezentativa țării gazdă, Ungaria trecând de Danemarca, în penultimul act, scor 32-24 (15-13).
Spre deosebire de meciul din grupă, de data aceasta Ungaria s-a aflat la timona jocului, intrând în avantaj la vestiare, scor 16-13, desprinderea realizând-o chiar în ultimele minute, pe fondul unei superiorități numerice. După reluarea jocului, selecționata Ungariei avea să decidă rapid soarta meciului, printr-un parțial de 8-1, care a mărit ecartul la zece goluri.
Dragnea și Popa au readus echipa tricoloră în joc, care a replicat printr-un parțial de 7-1. Dar, de la 24-21, gazdele au reușit să oprească asaltul selecționatei române, îndreptându-se spre un succes cu scorul de 30-23, obținând, astfel, medaliile de aur.
Ploieșteanca Isabela Dragnea a fost principala marcatoare în această partidă pentru România, cu șase goluri înscrise din șase aruncări.
Medaliile de bronz au fost obținute de Danemarca, echipă care a învins Rusia în finala mică, scor 32-27 (17-15).
Pentru reprezentativa României a fost, de asemenea, o evoluție care oferă multe speranțe în vederea turneului final al Campionatului European U17, programat în Slovacia și care va debuta săptămâna viitoare, pe 10 august. Tricolorele fac parte, la respectiva competiție, dintr-o grupă cu Franța, Suedia și Cehia, fiind patru grupe a câte patru echipe fiecare.
Echipa completă a României la FOTE: Cristina Ciauşescu, Diana Ciucă, Andreea Chetraru – portari; Beatrice Bălăceanu, Andreea Popa, Alexandra Barabas, Andreea Vâlcan, Andreea Târsoagă, Ştefania Jipa, Isabela Dragnea, Patricia Moraru, Irina Neacşu, Marina Ilie, Andra Moroianu. Antrenori: Ion Ivan, Marius Dănuleţ; Team-manager: Steluţa Luca.
România a participat cu 77 de sportivi la Gyor 2017, la atletism, ciclism, gimnastică, handbal, înot, judo, kaiac-canoe, tenis, și a încheiat cu opt medalii, cinci de argint și trei de bronz, ocupând locul 29 în clasamentul pe națiuni.
Medalii de argint au cucerit pentru România gimnasta Denisa Maria Golgotă (sărituri), judoka Ramona Micula (categoria 52 kg), echipa feminină de handbal, tenismenul Nicholas David Ionel (simplu) și atletul Cristian Gabriel Voicu (800 m), iar medaliile de bronz au fost obținute de atleta Andreea Raissa Hojda (800 m), înotătoarea Ana Iulia Dascăl (100 m liber) și judoka George Eduard Șerban (cat. 90 kg).
Din Prahova au mai participat Andreea Lungu (atletism, CSȘ „Constantin Istrati” Câmpina) – locul 5 la aruncarea discului (a fost însoțită de profesoara Mihaela Marin), Clara Spânu (înot, CSȘ Ploiești) – locul 11 la 800 m liber și locul 15 la 400 m liber (a fost însoțită de profesorul Toma Mirițescu), Andrei Pîrloga (judo, CSM CFR CSȘ Ploiești) – neclasat, la cat. 73 kg (a pierdut în al doilea meci al grupei preliminare).