Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în şedinţa de marţi Planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026, a informat Administraţia Prezidenţială, după ce proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe. Conform planului de înzestrare aprobat de CSAT, vor fi făcute investiţii în armament, tehnică de luptă şi echipamente militare. „Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităţilor derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerinţelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantităţile necesare şi la cerinţele calitative solicitate”, precizează Administraţia Prezidenţială. S-a menţionat că pentru realizarea programelor de înzestrare se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare.
„Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare, care trebuie să îşi modernizeze şi să îşi dezvolte capacităţi militare de producţie adecvate. Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă şi susţinută a resurselor întrucât subfinanţarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază şi capacitatea operaţională a Armatei noastre”, se mai menţionează în comunicat.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, marţi, la Palatul Cotroceni, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, prezentând Planul Naţional de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026. Ministrul a anunţat recent că programul de înzestrare a Armatei vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.