Petre Apostol

În timp ce echipa Tricolorul LMV Ploiești se pregătea pentru plecarea în cantonamentul centralizat, care va începe de astăzi, la Cheile Grădiștei, coordonatorul José “Chema” Carrasco (foto, nr. 9) se lupta alături de Naționala Venezuelei în cadrul Campionatului Americii de Sud, organizat în Chile.
Pentru “Chema” a fost, practic, a treia competiție din această vară alături de reprezentativa sud-americană, la care îndeplinește și rolul de căpitan. Anterior campionatului din Chile, Carrasco și co. au evoluat în World League și la Cupa Pan-Americană.
Săptămâna trecută, însă, jucătorul echipei ploieștene a reprezentat țara sa la cea de-a 32-a ediție a Campionatului Americii de Sud, care a fost organizată în Chile, la Temuco și la Santiago, între 7 și 11 august.
Reprezentativa venezueleană, antrenată de Ronald Sarti, a făcut parte din grupa A, pe care a încheiat-o pe locul secund, după victoriile cu selecționatele Columbiei, scor 3:1 (25:22, 25:18, 22:25, 26:24), respectiv din Paraguay, scor 3:0 (25:17, 25:9, 25:14). Grupa a fost câștigată de campioana olimpică Brazilia, care s-a impus în toate partidele în minimum de seturi.
Venezuela a cedat în disputa cu puternica echipă braziliană cu scorul de 0:3 (10:25, 16:25, 14:25).
Clasamentele celor două grupe au fost următoarele:
Grupa A: 1. Brazilia 9p, 2. Venezuela 6p, 3. Columbia 3p, 4. Paraguay 0p.
Grupa B: 1. Argentina 9p, 2. Chile 6p, 3. Uruguay 2p, 4. Peru 1p.
9-b

 

Ca urmare a poziției secunde, Carrasco și co. au obținut calificarea în semifinale, unde au întâlnit câștigătoarea grupei B, Argentina, care pierduse un singur set în cele trei partide disputate. De asemenea, Argentina era singura reprezentativă care și-a mai trecut în palmares titlul Americii de Sud, în afară de Brazilia.
Selecționata venezueleană a realizat surpriza, însă, învingând Argentina, la capătul unui meci maraton, încheiat în tiebreak, scor 3:2 (26:24, 15:25, 24:26, 26:24, 15:13).
Astfel, Venezuela și-a asigurat o nouă întâlnire cu Brazilia, care a trecut, în semifinale, de echipa țării gazdă, Chile, scor 3:0 (25:20, 25:12, 25:14). A fost pentru prima dată după ediția din 2003 (campionatul se desfășoară din doi în doi ani) în care cele două echipe s-au întâlnit în confruntarea finală pentru titlul Americii de Sud.
Finala a revenit, totuși, principalei favorite, Brazilia, care s-a impus cu scorul de 3:0, evoluând cu marile vedete ale sale. În primul set, Bruno și co. au avut inițiativa din start, Venezuela s-a menținut aproape, însă insuficient pentru a prelua conducerea, iar campioana olimpică și-a adjudecat actul cu scorul de 25:21.
9-cA urmat, apoi, o adevărată demonstrație de forță defensivă a brazilienilor, care au realizat opt blocaje în setul secund, pe care l-au câștigat cu un neverosimil 25:6.
În setul al treilea, Carrasco și co. au echilibrat, din nou, jocul, coordonatorul Tricolorului LMV trecându-se și pe lista marcatorilor, punctând de două ori, dar, în pofida încercărilor sale, nu a putut stăvili ofensiva lui Wallace, iar Brazilia a câștigat actul cu scorul de 25:18, adjudecându-și trofeul.
A fost cea de-a 31-a ediție câștigată de Brazilia, succes care i-a adus, totodată, și calificarea la turneul final al Campionatului Mondial, programat anul viitor, în Italia și Bulgaria.
În schimb, pentru Venezuela a reprezentat cea de-a zecea medalie de argint din palmares, iar pentru „Chema” a fost a doua medalie obținută, după cea de bronz din 2011. De altfel, Naționala coordonatorului de la Tricolorul LMV este a treia din America de Sud ca performanțe din toate timpurile, după Brazilia și Argentina, pe lângă cele zece medalii de argint având și 12 medalii de bronz cucerite.
În finala mică a competiției din Chile, Argentina a obținut medaliile de bronz, învingând selecționata țării gazdă, scor 3:0 (25:18, 25:22, 25:21).
„Întreaga echipă este fericită, este un triumf pentru noi acest loc secund, am muncit din greu pentru el. Am câștigat împotriva unei echipe precum Argentina. În finală am încercat, dar este clar că echipa Braziliei se află într-un eșalon superior față de noi. Ne-am făcut jocul, dar nu a funcționat cum ne doream. Vom continua să lucrăm, avem o echipă tânără, iar acum ne vom concentra pentru precalificarea la Mondiale”, a declarat José “Chema” Carrasco, despre performanța obținută la această ediție a Campionatului Americii de Sud.
Venezuela va mai avea o șansă de calificare la Campionatul Mondial, în cadrul turneului programat în Argentina, în perioada 31 august – 4 septembrie, de la care prima clasată va obține biletele pentru Mondiale.
În vârstă de 28 de ani, José “Chema” Carrasco se află la Ploiești din vara anului trecut, fiind coordonatorul titlular a Tricolorului LMV. În acest sezon competițional, totuși, va împărți respectivul post cu Cristian Bartha, titularul Naționalei României, în ceea ce se anunță a fi cea mai completă pereche de coordonatori din Divizia A1.
În privința echipei ploieștene, de astăzi și până la finalul săptămânii viitoare, aceasta se va pregăti într-un cantonament montan, la Cheile Grădiștei, la fel ca în sezonul trecut.