Bogdan Chitic

Echipa națională feminină de baschet „sub 16 ani” a României nu și-a putut îndeplini obiectivul propus la Campionatul European din Franța, și anume menținerea în Divizia A. După ce, anul trecut, la Oradea, tricolorele reușeau accederea în prima urnă valorică, de această dată, elevele lui Mădălin Piperea și Romela Cârstea au pierdut toate meciurile disputate la întrecerea continentală de la Bourges, clasându-se pe ultima poziție, echivalentă cu retrogradarea în Divizia B.
7-cCu ploieșteanca Ștefania Ionescu (15 ani) în lot, una dintre cele mai utilizate jucătoare la competiția din Hexagon, cu o medie de 25 de minute petrecute pe teren și o linie statistică de 4.3 puncte, 3.9 recuperări și 1.3 pase decisive, selecționata României nu a avut replică în fața mult mai experimentatelor și puternicelor sale adversare. Cea mai „delicată” înfrângere a tricolorelor a fost consemnată în penultima partidă, cu Olanda, scor 57-69, contând pentru stabilirea locurilor de clasament 13-16. A fost, practic, meciul care a consfințit retrogradarea reprezentativei României în Divizia B, ultimul joc, cel împotriva selecționatei similare a Belarusului, scor 33-57, nemaiavând nicio miză în acest context.
Jucătoarea Ștefania Ionescu, legitimată la CSȘ-CSM Ploiești, a dobândit cea mai bună prestație în jocul cu Cehia, încheiat cu 7 puncte, 7 recuperări și o pasă decisivă, baschetbalista ploieșteană reușind să-și treacă numele pe lista marcatoarelor în șase dintre cele șapte partide disputate de tricolore la întrecerea din Franța. Titlul continental a revenit țării gazdă, care a trecut în finală, cu 63-55, de naționala Ungariei, în vreme ce medaliile de bronz au aparţinut reprezentativei Italiei, după 48-42, în finală mică, împotriva Letoniei.

Rezulatele echipei naționale „U16” a României la Campionatul European din Franța:
Faza grupelor:
40-87 vs Ungaria
34-87 vs Italia
45-82 vs Serbia

Sferturi de finală: 25-68 vs Franța
Locurile 9-16: 28-70 vs Cehia
Locurile 13-16: 57-69 vs Olanda
Locurile 15-16: 33-57 vs Belarus