Și tu poți deveni expert contabil sau contabil autorizat ! (I)

Pentru cei interesaţi să acceadă în rândul unui corp profesional de elită, fără de care nu poate funcţiona niciun domeniu de activitate, prezentăm pe parcursul a 4 săptămâni, în fiecare zi de vineri, informaţii referitoare la CECCAR şi la modalităţile de a dobândi statutul de membru, precum şi la dezvoltarea profesională continuă ulterioară.

• Cine suntem?

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) este organismul profesional care gestionează profesia contabilă din România și funcționează în baza OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă şi a contabililor autorizați, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cu o istorie de peste 95 de ani, Corpul datează încă din anul 1921, când prin Decret Regal a fost înființat sub numele Corpul Contabililor Autorizați şi Experților Contabili.
Înființarea Corpului a fost o consecință a necesității existenței unui cadru legal pentru organizarea și exercitarea profesiei contabile.
Astăzi, CECCAR prezintă o dezvoltare remarcabilă la nivel național, fiind reprezentat în toate cele 41 de județe ale țării şi în Municipiul Bucureşti, prin filiale teritoriale. De-a lungul timpului, Corpul a câștigat recunoaștere la nivel mondial, în prezent fiind membru al Federației Internaționale a Contabililor (IFAC), al Accountancy Europe (fosta Federație Europeană a Contabililor – FEE) și al altor organisme de renume la nivel global.
Corpul se bucură de reputația de a fi cel mai puternic organism profesional din regiunea de sud-est a Europei. CECCAR, în calitate de organism profesional, se preocupă continuu de dezvoltarea competențelor şi abilităților profesionistului contabil, care să îi permită furnizarea de servicii suplimentare celor tradiționale, la un nivel de calitate ridicat, diminuând considerabil, în acest fel, decalajul dintre cererea de servicii a mediului de afaceri şi baza de competențe ale profesionistului contabil. În acest sens, printr-un proces de cercetare continuu, în parteneriat cu mediul universitar şi cu cel de afaceri, CECCAR urmăreşte şi susține evoluția pozitivă a carierei profesionistului contabil, mai ales prin identificarea noilor cerințe de formare profesională continuă.
Din acest motiv, profesioniștii contabili – experți contabili şi contabili autorizați membri ai CECCAR – se afirmă într-o manieră distinctă în ansamblul activităților economico-sociale, datorită certificării calificării profesionale conform standardelor IFAC și angajamentului asumat de a respecta normele profesionale și de etică în domeniu, pentru care CECCAR veghează printr-un control de calitate riguros. CECCAR susține şi promovează practicile profesionale de înaltă calitate, manifestând o grijă deosebită pentru competența, aptitudinile şi etica acelora implicați în profesie. CECCAR urmăreşte și susține dezvoltarea profesională a membrilor, astfel încât să servească interesul public, să pună bazele unei economii solide şi orientate spre progres. Prin activitatea membrilor,
CECCAR sprijină dezvoltarea și aprofundarea abilităților antreprenoriale, contribuie la asigurarea unui climat de afaceri favorabil, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România.
Experții contabili şi contabilii autorizaţi pot să-şi exercite profesia individual ori se pot constitui în societăți. În anul 2016, au obținut viza/avizul de exercitare a profesiei şi au fost publicați în Monitorul Oficial al României un număr de aproximativ 33.000 de membri, persoane fizice şi juridice care au un total de aproximativ 15.000 de angajați.