Un reprezentat al Tricolorului LMV, printre protagonişti

Petre Apostol

Joi seară, în Polonia, s-a dat startul unei noi ediţii a Campionatului European de volei masculin, competiţie la care printre protagonişti se regăseşte şi un reprezentant de la echipa prim-divizionară Tricolorul LMV Ploieşti. Este vorba desre Gijs Jorna, component al echipei naţionale din Olanda.
9-bÎn vârstă de 28 de ani, jucătorul olandez a semnat în această vară cu echipa ploieşteană, fiind unul dintre cei mai importanţi sportivi străini sosiţi în campionatul românesc, având în vedere că, în sezonul trecut, a câştigat titlul nţional în Franţa, cu Chaumont Volleyball 52, dar a fost şi finalist în CEV Challenge Cup.
De asemenea, în lotul condus de Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu se regăsesc patru jucători care au evoluat în preliminariile Campionatului European, dar doar olandezul Gijs Jorna a reuşit calificarea la turneul final. Românii Laurenţiu Lică şi Cristian Bartha, precum şi austriacul Philipp Kroiss au ratat prezenţa la competiţia din Polonia, în penultima rundă a preliminariilor.
Gijs Jorna va juca pentru reprezentativa Olandei pe postul de libero, acesta putând evolua, însă, şi ca extremă, rol pe care îl va prelua la formaţia ploieşteană. Astfel, sportivul olandez va mai întârzia să se alăture lotului de la Tricolorul LMV, în funcţie de parcursul selecţionatei sale la Europenele din Polonia.
Jorna şi colegii săi vor evolua, la competiţia continentală, în grupa D, care va fi găzduită de Katowice. Aceştia au debutat, deja, ieri seară, când au întâlnit selecţionata Turciei, urmând ca, mâine, să se confrunte cu Franţa (ora 21:30), iar luni – cu Belgia (ora 18:30) – orele sunt trecute conform fusului orar din România.
Celelalte grupe au următoarea componenţă:
Grupa A (se desfăşoară la Gdansk): Estonia, Finlanda, Polonia, Serbia (în prima zi a competiţiei: Finlanda – Estonia 3:2, Polonia – Serbia 0:3).
Grupa B (se desfăşoară la Szczecin): Cehia, Germania, Italia, Slovacia.
Grupa C (se desfăşoară la Cracovia): Bulgaria, Rusia, Slovenia, Spania (în prima zi a competiţiei: Bulgaria – Rusia 0:3, Spania – Slovenia 0:3).
Câştigătoarele fiecărei grupe se vor califica direct în sferturile de finală, unde vor întâlni echipele învingătoare din meciurile de playoff, dintre ocupantele poziţiilor 2 şi 3, grupa Olandei fiind împerecheată cu grupa B.
Pentru Gijs Jorna reprezintă a treia ediţie consecutivă în care este prezent la Campionatul European, cea mai bună performanţă a Olandei în această perioadă consemnându-se chiar la ediţia precedentă, din urmă cu doi ani, când s-a situat pe locul al nouălea.