Rezervele valutare ale BNR s-au majorat

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rezervele valutare se situau, la sfâşitul lunii iulie, la nivelul de 34,955 miliarde euro, în creștere cu 0,92% față de 34,636 miliarde euro înregistrate la 31 iulie 2016.
Aceeaşi sursă – citată de Infolegal – mai menţionează că în cursul lunii august au avut loc intrări de 1,569 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma de 500 milioane euro dintr-un împrumut de la Banca Mondială), alimentarea contului Comisiei Europene (450 milioane euro) și altele.

Platformă on-line pentru cei care vor să se angajeze în instituţii europene

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat lansarea unei secțiuni dedicate oportunităţilor de angajare la nivelul instituţiilor Uniunii Europene pe site-ul afacerieuropene.mae.ro, în cadrul căreia au fost centralizate şi pot fi găsite în prezent anunţurile privind posturile vacante comunicate de instituțiile publice din România.
„Democratizarea şi transparentizarea accesului la informațiile de interes public, pe teme europene, reprezintă componente prioritare ale mandatului meu, iar oportunităţile de angajare în instituțiile Uniunii Europene conferă României şi cetăţenilor săi posibilitatea de a participa efectiv şi competent la pregătirea procesului decizional comunitar“, a declarat Victor Negrescu.
Metoda standard de recrutare a personalului permanent şi contractual în cadrul instituţiilor comunitare este concursul. Procesul presupune două etape: selecţia, organizată de Oficiul European pentru Selecţia Personalului, în urma căreia se stabilesc listele de rezervă, şi recrutarea propriu-zisă, realizată de instituţiile europene pe baza acestor liste. Orice cetăţean român care îndeplineşte condiţiile cerute de instituţiile comunitare care scot la concurs posturile vacante se poate prezenta la concursurile organizate periodic de fiecare dintre instituţiile comunitare.

Buni de plată

România trebuie să plătească peste 1,179 miliarde de euro, în această lună, către Uniunea Europeană (UE) și Banca Mondială (BM), din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la solicitarea Agerpres.
Cea mai mare parte a sumei trebuie rambursată către Uniunea Europeană, respectiv peste 1,177 miliarde de euro, iar 2,4 milioane de euro către BM. Suma către UE reprezintă rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi și comisioane. Către Banca Mondială, cele 2,4 milioane euro sunt doar dobânzi și comisioane.
Suma totală de plată către UE și Banca Mondială în acest an este de 1,26 miliarde de euro. Din această valoare, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi și comisioane. Peste 1,25 miliarde de euro urmează a fi rambursate UE și doar 9 milioane de euro către Banca Mondială.