Ordonanţa de urgenţă care a limitat posibilităţile de majorare a pensiilor speciale doar cu rata inflaţiei a intrat de ieri în vigoare, actul normativ determinând înmulţirea cererilor de pensionare înainte de intrarea în vigoare.
Guvernul României a adoptat, pe 4 august, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevedea, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.În schimb, niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării ordonanţei de urgenţă, transmitea Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.
De asemenea, instituţia anunţa că baza de calcul nu este modificată şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.
Conform unui document obţinut de MEDIAFAX, unele dintre pensiile speciale s-au triplat ca urmare a indexărilor aplicate în ultimii ani, astfel, pensii calculate iniţial la valori de 6.500-7.000 de lei lunar, acum au o valoare de peste 20.000 de lei. Astfel o pensie specială, calculată în anul 2010, în baza legii 164/2001 şi a Legii 179/2004, care prevede luarea în considerare a veniturilor din ultimele 6 luni de activitate sau ultima lună de activitate, a stabilit pensia unui fost angajat MApN la cuantumul de 7.475 lei lunar. În baza indexărilor aplicate, care prevăd majorarea pensiei în funcţie de salariul celor în activitate, pensia acestuia a ajuns la o valoare lunară de 20.046 lei.
Un alt exemplu este o pensie calculată în anul 2009 baza aceloraşi legi, 164/2001 şi 179/2004, care avea o valoare iniţială de 6.503 lei şi a ajuns la o valoare de 19.065 lei. Cea mai mare diferenţă e reprezentată de o pensie, calculată în anul 2005 la o valoare lunară de 3.366 lei, şi recalculată ulterior conform legilor 164/2001 şi 179/2004, la care s-au aplicat indexările ce stabilesc majorarea cu 50% din creşterea salariului pe funcţie si un procent de 100% din rata anuală a inflaţiei, a ajuns în prezent la valoarea de 15.511 lei lunar.
Pe 30 iulie, Adrian Ţuţuianu, ministru al Apărării la acea vreme, declara că există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de 30-35.000 lei, susţinând că acest lucru nu e normal şi că se vor face corecţii, el precizând că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.