Senatorul PSD Titus Corlățean a anunțat că delegația României la APCE va sesiza Adunarea pentru organizarea unei dezbateri, în luna octombrie, care să se finalizeze cu adoptarea unei rezoluții pentru monitorizarea Ucrainei în privința respectării drepturilor minorităților ca urmare a adoptării legii educației de către Rada Supremă de la Kiev, potrivit Agerpres.
„În calitate de președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în strânsă cooperare cu toți colegii din toate grupurile parlamentare, am luat decizia să demarăm procedura de sesizare a APCE pentru obținerea unei dezbateri în procedură de urgență, dezbatere extraordinară în luna octombrie, la sesiunea de plen a APCE de la Strasbourg, cu adoptarea unei rezoluții inclusiv pentru monitorizarea Ucrainei față de această chestiune. Solicit colegilor din delegație să semnăm moțiunea de demarare a procedurii și îi rog pe acești colegi, prin grupurile parlamentare europene de care sunt legați, să obținem cât mai multe semnături de susținere a acestui demers”, a afirmat ieri Corlățean în plenul Parlamentului.
El a subliniat că România susține demersul Ucrainei de aderare la UE, dar a atras atenția că aceasta va trebui „să respecte cu scrupulozitate” criteriile de aderare.
„Ceea ce a fost valabil pentru noi, pentru statele central-sud europene care astăzi sunt state membre ale UE este la fel de valabil și pentru Ucraina, ca stat care își dorește să adere la UE, și noi susținem acest proiect. Îndeplinirea condiționalităților (…), criteriilor politice de aderare privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, privind prezervarea identității naționale nu se negociază. Dacă Ucraina dorește să devină membră a UE — și susținem acest proiect — va trebui să respecte cu scrupulozitate aceste criterii. Altfel, deși nu am mandatul dvs, îndrăznesc să spun că niciun Parlament al României nu va ratifica un Acord de aderare a Ucrainei la UE fără respectarea dreptului etnicilor români din Ucraina la prezervarea identității naționale”, a spus Corlățean.
Parlamentul, reunit în ședință comună, a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o declarație referitoare la drepturile minorităților din Ucraina ca urmare a modificării legii educației în această țară, senatorii și deputații adresând un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații.