FC Petrolul Ploiești – Flacăra Moreni 3-2 (0-1)

 

Bogdan Chitic

Stadion: „Ilie Oană”, Ploiești. Spectatori: 1.800.
Au marcat: Velisar (79), Şaim (85), Arnăutu (90+2)/ L. Plăcintă (33), Timofte (90+4).
FC Petrolul: Botezan (39 Bolboașă) – Catană, Prunescu (cpt), Frâncu (55 N. Popescu), Velisar – Chindriș, Antoche – Lambru (46 Olaru), Puchea (39 Şaim), Ciocâlteu – Arnăutu. Antrenor: Octavian Grigore.
Flacăra Moreni: Curchi – Negrea, Oprea, Matei, Palamariu (57 Timofte) – L. Plăcintă, M. Plăcintă – Țânțaru, Tocan, Cernea – Neguț. Antrenor: Gabriel Paraschiv.
Cartonașe galbene: Antoche (48)/ Tocan (7, 88), Matei (30, 49), Neguț (34, 55), Oprea (49), Curchi (65), L. Plăcintă (69), Negrea (84).
Cartonașe roșii: Matei (49), Neguț (55), Tocan (88).
Au arbitrat: Valentin Porumbel (Oltenița) – Șerban State (Curtea de Argeș) și Costinel Pompiliu Barbu (Craiova).
Observatori: Radu Petre și Aurel Ionescu (ambii din București).
Jucătorul meciului: Tudor Alexandru Şaim (FC Petrolul Ploiești).

Parcursul perfect al găzarilor, în noul sezon al Ligii a III-a, putea cunoaște, vineri seară, prima sincopă în fața unui adversar ce nu mișca în front, în urmă cu zece zile, în Cupa României. Pe o vreme câinoasă, parcă în concordanță cu jocul gri, în multe momente, al Petrolului, băieții lui Tavi Grigore au trăit periculos până spre final, în condițiile în care oaspeții au evoluat aproape o repriză întreagă cu doi jucători mai puțin pe teren, un al treilea fiind eliminat în ultimele minute, după ce ploieștenii reușiseră, deja, să treacă în avantaj pe tabelă.
Din dorința de a evolua, de la compartimentul median în sus, doar cu jucători experimentați, de forță, care pot face diferența în duelurile „unu la unu” și se pot adapta mai bine pe un teren ceva mai alunecos, Tavi Grigore i-a făcut loc, în garnitura de start, portarului junior Botezan, mutare ce avea să se dovedească neinspirată și să dezvolte intriga desfășurării ulterioare a partidei. Vădit marcat de importanța debutului, în tricoul liderului, și în fața propriului public, la doar 19 ani, Botezan nu doar că nu a putut oferi singuranță apărării, dar a și comis-o puțin după încheierea primei jumătăți de oră, la execuția lui Plăcintă, din lovitură liberă, de la peste 35 de metri, când mingea a poposit în poartă, spre stupefacția unui întreg stadion. La doar câteva minute distanță, Grigore l-a introdus pe teren pe titularul de drept al postului de portar, Bolboașă, dar schimbarea făcută trebuia, conform regulamentului, dublată, în același timp, de o altă înlocuire pentru păstrarea numărului de trei juniori prezenți pe teren, Şaim făcându-și și el apariția în locul „sacrificatului” Puchea. Fără ocazii notabile în prima repriză și cu un joc destul de încâlcit și fără orizont la mijlocul terenului, cu puține verticalizări care să pună pe picior greșit defensiva adversă, Petrolul a primit o mână de ajutor din partea destinului, la scurt timp după reluare. În doar câteva minute, morenarii au rămas în doar opt jucători de câmp, Matei și Neguț fiind eliminați corect de centralul Porumbel, după intrări mult prea bărbătești, la mijlocul „dreptunghiului verde”.
Automat, terenul a început să se încline către careul oaspeților, intrarea „vitezistului” Nini Popescu făcând ca ploieștenii să aibă ceva mai multă autonomie pe faza de construcție. Golul egalizator a venit, însă, târziu, Velisar (79) înscriind cu un trasor de la 18 metri și anunțând, practic, revirimentul gazdelor. Pentru a trece în avantaj, a fost nevoie de execuția unui alt junior, Şaim (85) marcând splendid, din voleu, după o preluare elegantă pe piept, pentru 2-1! Rămași în șapte jucători de câmp, în urma eliminării lui Tocan (88), morenarii au mai încasat un gol, la execuția din fața porții goale a lui Arnăutu (90+2), dar, chiar și în aceste condiții, au găsit puterea de a mai surprinde o dată defensiva adormită a Petrolului, Timofte (90+4) stabilind rezultatul final al unei seri reci și încețoșate a găzarilor, mai din toate punctele de vedere.

Noi bannere desfăşurate la Peluza I

Quintus - PetrolulLa fel ca la precedentele partide din campionat și Cupa României, desfășurate pe „Ilie Oană”, suporterii de la Peluza I au rulat noi bannere „cu dedicație”, în timpul meciului de vineri seară. „Iubiți Petrolul în campanii și păreți implicați / Fără vreun comision, la Crâng, nimic nu mai mișcați”, a fost unul dintre mesajele fanilor, cu trimitere directă la factorii localiCrang - Petrolul de decizie, care continuă să țină „sub cheie” baza de la Crângul lui Bot, în timp ce bannerul secund a fost închinat memoriei lui Mircea Ionescu-Quintus, seniorul petrolist decedat, în urmă cu o săptămână, la venerabila vârstă de 100 de ani: „Quintus, un simbol național, a plecat, în cer s-a dus … / Ai scris istorie și ai pus Petrolul nostru mai presus”.