• O profesie veche de mii de ani fără de care prezentul şi viitorul nu există nici în afaceri, nici în viaţa de fiecare zi
• Recunoaşteri pentru profesioniştii conturilor

 

Luiza Rădulescu Pintilie

De la marea lume a afacerilor la calculele micului magazin de la colţ de stradă, de la conturile care ţin în viaţă un întreg oraş la cele ale unui spital care trebuie să drămuiască fondurile „vindecării”, de la bilanţul bancar la portofelul oricăruia dintre noi, nimic nu rămâne în afara calculelor traduse simplu: „ce avem”, „ce datorăm”. Altfel spus, companii, întreprinderi, instituţii, societăţi de orice profil şi mărime şi, la fel, orice familie îşi aşază, obligatoriu, existenţa şi activitatea în balanţa ştiinţei şi a artei de a stăpâni cifrele care măsoară, evaluează, gestionează patrimoniul de care dispun, rezultatele pe care le obţin, datoriile şi obligaţiile financiare pe care le înregistrează. Iar în Prahova, această traducere şi echilibrul balanţei stau în priceperea profesională şi în prudenţa a peste 1.200 de experţi contabili şi contabili autorizaţi, în fapt un corp profesional de elită a cărui ştampilă şi semnătură girează întreaga viaţă economico-socială a judeţului.

O profesie veche de mii de ani fără de care prezentul şi viitorul nu există nici în afaceri, nici în viaţa de fiecare zi

Păstrând o tradiţie instituită în 2004, Filiala Prahova a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a marcat joi, 21 septembrie (la Hotelul Central din Ploieşti), „Ziua Naţională a contabilului român”. O sărbătoare a excelenţei în profesie şi, cu atât mai mult, o sărbătoare a bilanţului activităţii unui corp profesional a cărui menire se defineşte tocmai prin găsirea permanentă a resurselor de păstrare a echilibrului balanţei în domeniul în care activează. Iar realitatea este că astăzi
niciun domeniu nu poate rămâne în afara lumii cuprinzătoare a cifrelor contabiliceşti. Succesul sau eşecul în mediul de afaceri, păstrarea şi gestionarea corectă a patrimoniului, a resurselor marilor companii sau ale micilor întreprinderi, acoperirea datoriilor, dar şi identificarea fondurilor fără de care dezvoltarea nu poate face niciun pas înainte – nimic din toate acestea nu poate rămâne în afara ştiinţei şi a artei de a stăpâni cifrele, conturile. În fapt, echilibrul unei balanţe care radiografiază exact şi în orice moment, la nivelul judeţului în ansamblu, precum şi al firmelor, al companiilor, al instituţiilor, al societăţilor din cele mai diverse domenii, ce disponibilităţi băneşti există, ce datorii sunt înregistrate şi trebuie acoperite, ce se poate aloca pentru investiţii şi dezvoltare. Un echilibru girat de un corp profesional care reuneşte în Prahova peste 1.200 de experţi contabili şi contabili autorizaţi, membri activi ai filialei CECCAR.
Iar sărbătoarea ce i-a reunit în urmă cu câteva zile a alăturat valorilor profesionale şi pe cele ale unor semnificaţii care vin dintr-o istorie foarte îndelungată, reconfirmată de prezent şi deschizătoare de viitor. E poate mai puţin ştiut că alegerea datei de 21 septembrie pentru a marca ziua contabilului român nu a fost deloc întâmplătoare, aceasta fiind legată de momentul echinocţiului de toamnă – al egalităţii între zi şi noapte, dar şi de început al zodiei Balanţei, aceasta reprezentând un simbol recunoscut al profesiei de contabil deoarece prin acesta este marcat „contul” – instrument de bază în contabilitate, marcat grafic sub forma unui T sau chiar a unei balanţe. Or, profesia de contabil, după cum s-a evidenţiat şi în mesajul primit de la nivelul conducerii centrale a CECCAR, şi în cele transmise de preşedintele filialei prahovene, ec.Cornel Niţu, de directorul executiv, ec.Ion Iancu (în foto alăturat), înseamnă echilibru, corectitudine, dar şi tact şi responsabilitate,CECCAR 1 toate puse în slujba interesului şi a binelui public. La rândul lor, reprezentanţi din instituţii partenere, de la nivelul administraţiei judeţene şi locale – deputaţii Rodica Paraschiv şi Cătălina Bozianu, prefectul Mădălina Lupea, din mediul de afaceri au apreciat importanţa activităţii de contabilitate şi deopotrivă competenţa acestui corp profesional care activează în Prahova în acest domeniu.Respectând şi asumându-şi principii ce au fost conturate, îmbogăţite şi actualizate în evoluţia de mii de ani a contabilităţii, dar mai ales prin experienţa generaţiilor de profesionişti, care îmbină rezultatele deja obţinute şi acumulările celor „cu vechime” cu entuziasmul, cu deschiderea, cu spiritul inovativ al celor mai nou intraţi într-o profesie cu o îndelungată istorie. Fiindcă începuturile acesteia vin din comuna primitivă, după cum au dezvăluit desenele din peşterile rupestre, iar cele care au fundamentat contabilitatea ca ştiinţă având şi ele mai bine de cinci secole, când la Veneţia apărea prima carte ce avea un capitol dedicat „conturilor şi altor înscrieri”.

CECCAR 2

CECCAR 3

De acest moment istoric, din 10 noiembrie 1494, este legată marcarea, în fiecare an, la această dată, a „Zilei Internaţionale a contabilităţii”. Şi în acest context, sunt importante de ştiut recunoaşterile la nivel mondial ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, care este membru al Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) şi al fostei Federaţii a Experţilor Contabili Europeni (FEE) devenită, în urmă cu câteva luni, Accountancy Europe, dar mai ales asumarea responsabilităţii de a urmări „dezvoltarea unei profesii contabile capabile să contribuie la progresul economiei româneşti prin susţinerea şi aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară şi de Educaţie Contabilă de către toţi profesioniştii contabili, astfel încât pieţele de capital din România să aibă o raportare financiară la un nivel calitativ înalt, iar mediul de afaceri şi sectorul public să folosească acelaşi limbaj unic“.

Recunoaşteri pentru profesioniştii conturilor

Rămânând în lumea cifrelor, e de notat că, prin numărul membrilor săi activi, filiala Prahova se situează, ca mărime, pe locul 4-5 la nivel naţional, dar mai ales că la această a 13-a ediţie a reuniunii sale profesionale au fost onorate, într-un top local, excelenţa şi performanţele activităţii desfăşurate, acordându-se 26 de premii pentru societăţi specializate în expertiză contabilă şi contabilitate, precum şi pentru experţi contabili şi contabili autorizaţi. Recunoaşterea activităţii din 2016 a profesioniştilor conturilor rămâne înscrisă pe diplomele şi trofeele acordate celor premiaţi, dar mai ales reprezintă o reuşită comună a celor care slujesc aceleaşi valori şi principii în cadrul filialei Prahova a CECCAR, a unui corp profesional de elită a cărui ştampilă şi semnătură girează întreaga viaţă economică-socială a judeţului:
Societăţi expertiză: SC Geseidl Euro Finance Consulting SRL, SC Anghel,Popescu Consulting SRL, SC Salary Finance & Accounting SRL, SC Vamadi Contab SRL,SC A&P Contab Expert SRL,SC Verus Consult SRL, SC A&P Finance Consulting SRL, SC Microcont Consulting SRL, SC Roncontab SERV SRL, SC Sofin Count SRL.
Societăţi Contabilitate: SC Conbit SRL, SC Amas Finance Solutions SRL,
SC Gevicont SRL.
Experţi contabili – persoane fizice: Puiu Geanina Mihaela, Caragica Elena Daniela, Păunescu Luminiţa, Ioan Mădălin Alin, Săvulescu Simona, Komuves Elena, Lopătaru Maria Simona, Desculţu Aurelia, Zaharia Dârmon Maria Iulia, Smeu Carmen Iolanda.
Contabili autorizaţi – persoane fizice: Anghel Rădiţa, Tache Silvia Georgiana, Rugină Paul Mihail.