Violeta Stoica

Urșii și mistreții, mai rar lupii, au devenit subiecte zilnice de știri în majoritatea zonelor țării. Prahova este unul dintre teritoriile favorite atât ale urșilor, cât și ale mistreților, înmulțindu-se peste măsură și ajungând să străbată inclusiv ziua în amiaza mare localități din judeţ, băgând în sperieți oamenii. Prea puțin se vorbește, însă, despre o altă amenințare: șacalii aurii, care au început să facă prăpăd printre animalele pădurilor de la șes și de la deal, județul Prahova fiind deja “cotropit” de canidele care pot fi ușor confundate cu lupul sau cu câinele sălbăticit.
Având în vedere numărul extrem de mare al șacalilor și posibilitățile lor de înmulțire, doar pe cele 19 fonduri de vânătoare aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova putând fi recoltați – până în luna mai 2018 – nici mai mult nici mai puțin de 75 de șacali, multe dintre exemplare (câte 10) fiind de pe fondurile de vânătoare Malu Roșu (zona Gornet Cricov-Ceptura) și Râfov. Însă – fapt recunoscut atât de reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, cât și de către șeful AJVPS Prahova – șacalii sunt extrem de greu de împușcat, iar vânătorii care au viteza necesară și care sunt mai șireți decât… șacalul și reușesc să îi împuște au parte de premii din partea asociației vânătorilor din Prahova. “Sunt mai greu de împușcat decât vulpea. Iar faptul că au parte de o înmulțire rapidă și o femelă face între patru și șase pui duce la creșterea exponențială a populației de șacali, care și-au extins arealul până în Serbia și în Ungaria. Șacalii, care acționează în haite și sunt mai organizați chiar și decât lupii, produc pagube vânatului mare sau mic cu păr și pene, dar atacă și stânele de oi. Tocmai de aceea, în consiliul AJVPS am hotărât ca, la doi șacali împușcați, să se primească gratis un vânat, mistreț sau căprior, același premiu fiind și în cazul împușcării a șase vulpi. Din luna septembrie și până acum, s-a reușit împușcarea a șapte sau opt șacali din cota de recoltă aprobată. În cadrul vânătorilor colective, în care se pot împușca cel mult patru specii de vânat, trecem și șacalii pe listă, în special pe fondurile de vânătoare unde s-a remarcat existența mai multor exemplare”, a declarat, pentru ziarul Prahova, Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.
Şacalii pot fi confundaţi uşor cu câinii hoinari, fiind destul de greu de reperat de către persoanele neavizate. Sunt animale care trăiesc în haită, foarte rapide, care atacă fulgerător, dar care pot fi, asemeni vulpilor, purtătare de rabie. Oportuniste, aceste animale pot să facă prăpăd în gospodării. Singurii duşmani naturali ai şacalului, în zona României, sunt lupii. Pe de altă parte, şacalii atacă în sudul judeţului Prahova în special fazanii şi iepurii de câmp.
Specific șacalilor este un urlet prelung care bagă în sperieți orice persoană care îl aude.