Comisia Europeană urmează să-şi elaboreze, în lunile următoare avizul final privind condiționalitățile ex-ante pe care România trebuie să le îndeplinească, iar în funcţie de situaţia acestora executivul comunitar va putea fie să declare obligaţiile ţării îndeplinite, fie să se îndrepte spre suspendarea fondurilor europene – a declarat, marţi, pentru HotNews, instituţia de la Bruxelles.
În septembrie 2017, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, atrăgea atenţia că România mai avea de îndeplinit 5 condiţionalităţi ex-ante restante, pentru absorbția fondurilor europene 2014-2020, în lipsa cărora țara riscă să se aleagă cu suspendarea fondurilor europene.
„România a îndeplinit 17 dintre aceste condiţionalităţi ex-ante, dar mai rămân cinci condiţionalităţi restante, despre care am vorbit săptămâna trecută în cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României şi cu miniştrii de resport. E vorba de transport, condiţionalităţi pe transport rutier, feroviar, achiziţii publice. Şi aici este, într-adevăr, o mare problemă pentru dumneavoastră, ştiţi foarte bine că achiziţiile publice afectează pe orizontală toate proiectele. Infrastructura în inovare şi cercetare – suntem pe punctul de a ridica această condiţionalitate ex-ante. În domeniul deşeurilor rămâne o problemă majoră şi a administraţiei publice”, a precizat în septembrie comisarul European, citat de RFI.
Acum, HotNews.ro a întrebat oficial Comisia Europeană care este stadiul actual al situației privind riscul de suspendare a banilor europeni petru România.
„Nu, astfel de scrisori (de suspenare a fondurilor europene – n.r.) nu au fost trimise încă, însă Comisia este în prezent în contact cu autorităţile române privind acţiunile întreprinse pentru îndeplinirea condiţiilor ex-ante restante. S-au înregistrat progrese importante, în special în sectoarele cercetare şi transport. Mai rămân multe de făcut.
După cum ştiţi, eşecul de a întreprinde acţiuni în vederea îndeplinirii acestor condiţionalităţi ex-ante constituie bază pentru suspendarea plăţilor în funcţie de priorităţile programelor în cauză. În lunile următoare, Comisia îşi va elabora avizul final cu privire la fiecare condiţionalitate ex-ante, hotărând fie să se îndrepte spre suspendare, fie să declare că planul de acţiune este îndeplinit” – a răspuns, marţi, CE.