Foarte multe persoane afirma ca sunt „meteodependente”. Cu alte cuvinte, zilele ploioase sau innorate le influenteaza in mod negativ starea psihica. Acestea nu se simt in largul lor, nu dau randament la serviciu, le vin in minte cele mai negre ganduri, iar grijile par sa le copleseasca cu totul. Anumiti oameni care au un caracter mai slab pot ajunge chiar in pragul depresiei, sub acelasi pretext. Cele mai predispuse la influentele negative ale vremii sunt persoanele sensibile, cu o fire extrem de romantica, cu o doza minima de optimism. Din fericire, starea de spirit a acestora se poate imbunatati.
Cea mai frecventa si mai neplacuta stare de disconfort psihic o produce vremea ploioasa. O fire melancolica, romantica poate fi influentata de ploaie, de vremea urata in a se comporta diferit, dar fara urmari dramatice. In general, aceia care sunt „dominati” de vremea urata nu au nicio tragere de inima sa iasa din casa pe ploaie, se inchid in ei, si, mai ales, se enerveaza foarte usor, aproape din orice lucru, iar incarcatura nervoasa le genereaza chiar si crize de plans. Pentru a depasi aceste perioade neplacute, totul consta in a incerca sa luati partea buna a lucrurilor. In loc sa fiti tristi si furiosi ca ploua, mai bine folositi asta in avantajul dumneavoastra, odihnindu-va, meditand asupra a ceea ce vreti sa faceti in viitor, citind, ascultand muzica etc. Daca va veti lasa prada vremii nefavorabile, oricum nu veti rezolva nimic. Incercati sa nu folositi vremea urata ca pe o scuza a ineficietei dumneavoastra. O atitudine pozitiva va poate scoate din aceasta pasa proasta. Este indicat sa va spuneti in gand: „Ploaia nu ma poate controla, asa cum nici eu nu pot controla vremea”. Este o modalitate terapeutica de a va face sa depasiti momentele dificile cauzate de o vreme urata.
Pe de alta parte, la nivel biochimic, aparitia acestui agent stresant determina in organism declansarea secretiei de adrenalina, ce produce la nivel comportamental reactii de genul „lupta” sau „fugi”. Daca insa, nivelul de stres depaseste anumite limite, individul adopta comportamente de inadaptare.