Petrom ieftineste motorina
Petrom va reduce astazi preturile motorinei comercializate in reteaua proprie de distributie, cu trei bani pe litru.
Ultima reducere a preturilor la combustibilii Petrom, cu trei bani pe litru, a avut loc la 27 ianuarie. Compania detine in Romania aproape 550 de statii.
Kosovo se va autoguverna
Provincia Kosovo va fi „o societate multietnica, autoguvernata in mod democratic”.
De asemenea, vor fi respectate drepturile minoritatii sarbe, se arata in planul emisarului ONU Marti Ahtisaari, prezentat de Comisia Europeana la Viena.
Cuvantul „independenta” nu figureaza in proiectul privind statutul viitor al provinciei, prezentat ieri de reprezentantul UE pentru Kosovo.
„Kosovo va avea dreptul sa negocieze si sa semneze documente internationale, inclusiv dreptul de aderare la alte organizatii, stipuleaza documentul.
Ahtisaari va prezenta documentul autoritatilor din Belgrad si din Pristina.
Prefectul Varsoviei – demis pentru ca a sofat fara carnet
Premierul polonez, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, l-a demis pe unul dintre prietenii sai apropiati, pe care il numise prefect al Varsoviei. Prefectul Varsoviei a fost demis pentru ca timp de opt ani a sofat fara permis de conducere, iar dupa aceea a cerut o reinnoire a permisului. Permisul sau de conducere fusese anulat in 1996, dupa incalcarea mai multor reguli de circulatie. In anul 2004, Wojciech Dabrowski a cerut reinnoirea documentului, spunand ca nu fusese niciodata anulat. Inca de la recenta sa numire, la 18 ianuarie, presa a mai descoperit ca anul trecut a fost condamnat pentru ca a mers cu bicicleta in stare de ebrietate. Potrivit politiei, Dabrowski avea o alcoolemie de 0,7 in momentul respectiv, ceea ce constituie un delict in Polonia. Inainte de a fi numit in functia de prefect, Dabrowski era responsabil regional al Partidului Lege si Justitie al fratilor Kaczynski, partid care a mizat in campania electorala pe o reinnoire morala si lupta impotriva coruptiei.
Ape de doi metri peste Indonezia
Capitala indoneziana Jakarta era paralizata ieri de grave inundatii produse in urma ploilor torentiale.
Potopul a blocat circulatia trenurilor si masinilor in Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang et Bekasi, unde traiesc 20 de milioane de locuitori. Nivelul apei a depasit 1,50 de metri in unele cartiere, obligand oamenii sa fuga de acasa si sa se refugieze in moschei. Mii de oameni au renuntat sa mearga la serviciu.
Bulevardele principale unde isi au sediul mai multe ambasade si institutii importante au fost inchise. Echipaje ale Crucii Rosii au inceput sa distribuie apa si mancare sinistratilor. Meteorologii au explicat ca perioada lunga de seceta a determinat acum ploi abundente. Indonezia se confrunta de la inceputul acestui an si cu o noua izbucnire a gripei aviare care a provocat mai multe decese.
Zapada portocalie in Siberia
Mai multi experti rusi investigheaza, din punct de vedere chimic, mostrele de zapada de culoare galben-portocalie cazuta in Siberia.
„O echipa care va efectua o serie de teste chimice va fi trimisa la Omsk. Principalul sau rol va fi de a desfasura o ancheta in regiune si de a stabili gradul de risc pe care il prezinta caderea anormala de zapada”, a declarat un oficial din cadrul ministerului rus pentru Situatii de urgenta.
„Locuitorii sunt rugati sa nu utilizeze zapada in scopuri domestice sau tehnice si sa nu mearga prin zapada. Si animalele trebuie tinute departe”, a adaugat oficialul.
Caderi de zapada, de culoare galben-portocalie, si care degaja un miros specific de „alterat”, au fost inregistrate in cinci districte din provincia Osmk, situata in Siberia Occidentala, la frontiera dintre Rusia si Kazahstan. Zona afectata are o suprafata de 1.500 de kilometri patrati si are peste 27.000 de locuitori.
Provincia Omsk este un important centru al industriei petroliere. Capitala provinciei este unul dintre cele mai mari orase din Siberia.