După tradiţie, bradul de Crăciun înseamnă fericire, bucurie, sărbători şi cadouri. Însă, dacă ne gândim la sănătate, din păcate, atât brazii artificiali, cât şi cei naturali sunt dăunători, putând afecta organismul, potrivit SfatulMedicului.ro.
Bradul natural prezintă pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile. Bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate conţine substanţe toxice dăunătoare.
Mucegaiurile aflate în special pe scoarţa bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru căile respiratorii. Studiile din ultimii ani demonstrează că brazii de Crăciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în faţa răcelilor, facilitează sinuzitele şi alte afecţiuni din sfera ORL.
De asemenea, mulţi brazi destinaţi vânzării sunt stropiţi cu diverse substanţe toxice şi pot conţine pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creşterea brazilor.
Cercetătorii au stabilit că „Sindromul bradului de Crăciun” este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii.
Practic, oamenii de ştiinţă sunt de părere că majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale căilor respiratorii.
Concret, ciupercile de pe crenguţe atacă plămânii, iar sursa principală a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritaţie în gât, ameţeală, mâncărimi ale nasului, lăcrimări ale ochilor, dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzaţie de oboseală şi insomnie.
Mai mult, se pare că există şi anumite ciuperci care pot cauza probleme mai serioase, precum sunt bronşitele sau pneumoniile, scăderea imunităţii şi agravarea astmului, mai ales în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu astm.
De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauză se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la căldură.
De aceea, pentru a fi redus riscul de apariţie a problemelor de sănătate, este indicat ca bradul să fie înlăturat din locuinţă imediat după ziua de Crăciun.
Astfel spus, este indicat ca bradul natural să fie scos din casă şi aruncat înainte de a se usca, în felul acesta eliminând apariţia eventualelor probleme.
Pe de altă parte, bradul artificial este la fel de periculos. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorura de vinil (PVC), care poate să conţină substanţe toxice periculoase, cum ar fi plumbul.
Există studii care arată că materialele plastice din aceşti brazi sunt deosebit de toxice chiar şi la atingere, astfel că unele etichete ale brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montare şi, de asemenea, li se interzice copiilor să se joace cu elementele bradului.
De aceea, este recomandat ca acesta să nu fie instalat în dormitorul celor mici.
Mai mult, anumite studii efectuate arată că aceste substanţe din compoziţia bradului artificial pot duce la apariţia unor probleme renale, hepatice sau neurologice.