Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltării bolilor de ochi, în special glaucomul, constată un studiu publicat recent în revista de specialitate „British Journal of Ophthalmology”. Consumul de cafea, ceai rece şi alte băuturi răcoritoare nu prezintă aceleaşi beneficii, conform bmj.com.
Glaucomul se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare ce afectează nervul optic. Aceasta este principala cauză a problemei orbirii la nivel modial ce afectează în prezent 57,5 milioane de persoane. Până în anul 2020, specialiştii estimează un număr de 65,5 milioane de persoane afectate de glaucom.
Pentru a ajunge la aceste constatări, cercetătorii au analizat datele unui studiu realizat în rândul a 10.000 de americani, ce include rezultatele examinărilor fiziologice şi ale analizelor de sânge, realizate pentru evaluarea stării generale de sănătate a acestora.
Analizele au inclus şi testele pentru depistarea glaucomului. Dintre cei 1.678 de participanţi care au avut rezultatele complete ale testelor oculare, aproximativ 5% dintre aceştia au dezvoltat glaucomul.
Pacienţii au participat, de asemenea, la un sondaj de opinie prin intermediul căruia aceştia au furnizat informaţii cu privire la consumul de băuturi cofeinizate şi decofeinizate, inclusiv băuturi răcoritoare, ceai fierbinte sau rece.
Prin comparaţie cu participanţii care nu obişnuiau să consume ceai fierbinte zilnic, cei care aveau acest obicei au beneficiat de un risc scăzut pentru dezvoltarea glaucomului, arată datele studiului.
După ce oamenii de ştiinţă au luat în considerare factorii potenţiali ce contribuie la dezvoltarea glaucomului – precum diabetul zaharat şi fumatul – aceştia au constatat că persoanele ce obişnuiau să consume ceai fierbinte zilnic au avut un risc cu până la 74% mai mic pentru apariţia glaucomului.
În schimb, această asociere nu a fost valabilă şi în rândul celor ce obişnuiau să consume alte băuturi cofeinizate sau decofeinizate.
Întrucât studiul de faţă este unul observaţional, cercetătorii sunt de părere că nu pot fi trase concluzii clare cu privire la prezenţa unei relaţii de tip cauză-efect. Mai mult, întrucât numărul persoanelor cu glaucom a fost unul mic, informaţiile cu privire la diagnosticarea bolii sunt indisponibile.
De asemenea, sondajul de opinie nu a scos la iveală date cu privire la cantitatea de ceai consumată, tipul sau modalitatea de preparare a ceaiurilor, toate aceste aspecte fiind, de altfel, importante cu privire la beneficiile acestui obicei alimentar.
Studiile efectuate anterior pe această temă arata că ceaiul conţine atât
antioxidanţi, cât şi substanţe chimice cu rol antiinflamator şi neuroproctor – asociate cu un risc scăzut de dezvoltare a afecţiunilor grave, inclusiv a bolilor de inimă, cancerului şi diabetului.
Procesele de oxidare şi neurodegenerare pot fi implicate în dezvoltarea glaucomului şi, de aceea, este necesară efectuarea studiilor suplimentare pentru a stabili importanţa acestor constatări şi măsurarea rolului preventiv pe care consumul de ceai fierbinte îl poate avea în prevenirea apariţiei glaucomului, sunt de părere cercetătorii.