Petre Apostol

Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah a stabilit clasamentul celor mai buni sportivi din anul 2017, după ce a fost analizată propunerea Colegiului Central de Antrenori. Pe lista celor mai valoroşi 10 sportivi ai României a fost desemnat şi un reprezentant de la Clubul Sportiv Universitar Ploieşti, anume Bogdan-Daniel Deac.
Născut la 8 octombrie 2001 şi originar din Râmnicu Vâlcea, sportivul clubului ploieştean se află pentru a doua oară la rând nominalizat printre reperele şahului românesc, fiind situat pe locul al cincilea în ierarhia prezentată de reprezentanţii forului naţional de specialitate. Bogdan Deac devenea, anul trecut, cel mai tânăr mare maestru internaţional din lume, iar în prezent are un rating Elo de 2549 la şah clasic.
Printre cele mai importante performanţe obţinute de sportivul de la CSU Ploieşti în acest an se numără medalia de bronz câştigată la Campionatul European pentru juniori la categoria U18, competiţie disputată în luna septembrie, la Mamaia, în România.
De asemenea, la categoria U16, Bogdan Deac este lider al României în clasamentul mondial, fiind al doilea la nivel continental şi al patrulea din lume.
În opinia reprezentanţilor federaţiei, pe prima poziţie în ierarhia celor mai valoroşi sportivi români în 2017 s-a situat Corina Peptan (Elo 2393), mare maestru feminin, în vârstă de 39 de ani, legitimată la CSM Bucureşti, care a câştigat, anul acesta, cel
de-al 12-lea său titlu naţional şi care ocupă locul 44 la nivel continental, respectiv locul 67 la nivel mondial.

Clasamentul celor mai valoroşi sportivi români la şah este următorul:
1. Corina-Isabela Peptan (CSM București)
2. Irina Bulmaga (CS Politehnica Iaşi)
3. Constantin Lupulescu (Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare)
4. Mircea-Emilian Pârligras (CS Politehnica Iaşi)
5. Bogdan-Daniel Deac (CSU Ploieşti)
6. Andrei Istrăţescu (CSU Universitatea de Vest Timișoara)
7. Miruna-Daria Lehaci (CS Politehnica Iaşi)
8. Vladislav Nevednichy (CS Politehnica Iaşi)
9. Dragoș-Andrei Antonică (Clubul de Șah Diana Galaţi)
10. George Ileană (CS Tinerii Maeștri București)