Administrarea paracetamolului în rândul gravidelor, pe durata sarcinii, ar putea afecta fertilitatea descendenţilor de sex feminin, potrivit unui articol medical ce examinează rezultatele a trei experimente efectuate pe şoarecii de laborator pe tema reproducerii. Noile constatări au fost publicate recent în jurnalul de specialitate „Endocrine Connections”, notează sciencedaily.com, citat de MedLife.ro.
Articolul examinează trei studii separate ce raportează modificări ale sistemelor de reproducere la vârsta adultă în rândul descendenţilor de sex feminin ale căror mame li s-a administrat paracetamol în perioada gestaţiei. Paracetamolul sau acetaminofenul este un medicament utilizat frecvent de femeile gravide din întreaga lume ca analgezic, însă studiile efectuate, recent, pe această temă au asociat utilizarea paracetamolului pe durata sarcinii cu prezenţa unor întreruperi ale dezvoltării sistemului reproductiv masculin, în timp ce efectele asupra descendenţilor de sex feminin nu au fost investigate până de curând. În cel mai recent articol pe această temă, Dr. David Kristensen şi colegii săi de la Spitalul Universitar din Copenhaga au revizuit concluziile a trei studii individuale efectuate pe rozătoare, cercetări ce subliniază efectele administrării paracetamolului pe durata sarcinii în rândul femelelor gestante cu urmaşi de sex feminin. Cum afectează tratamentele medicamentoase, administrate pe durata sarcinii, sănătatea copiilor. Este bine ştiut faptul că expunerea la anumite substanţe chimice în timpul sarcinii poate avea efecte dăunătoare asupra dezvoltării fătului ce se pot manifesta la viaţa adultă a acestuia. În rândul oamenilor, cât şi la rozătoare, descendenţii de sex feminin se nasc cu un număr finit de ouă pentru reproducere. Din studiile analizate reiese că administrarea paracetamolului pe durata sarcinii ar putea afecta urmaşii în ceea ce priveşte numărul de ouă disponibile pentru fertilizare, ceea ce poate reduce şansele de reproducere reuşită pe măsură ce înaintează în vârstă.
„Deşi acest lucru nu înseamnă că fertilitatea este afectată sever, îngrijorările merită luate în considerare, de vreme ce datele a trei experimente diferite au ajuns, în mod independent, la aceleaşi constatări ce arată că paracetamolul poate perturba dezvoltarea sistemului reproductiv al pruncilor de sex feminin. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili modul în care paracetamolul afectează fertilitatea,” este de părere Dr. Kristensen.
Deşi există asemănări între rozătoare şi dezvoltarea aparatului reproducător uman, datele studiului nu sunt concluzive. Cu toate acestea, stabilirea unei legături între administrarea de paracetamol pe durata sarcinii şi problemele de fertilitate ale copiilor la viaţa adultă este o problemă dificilă. De aceea, este recomandată o abordare interdisciplinară pentru a stabili acest lucru: „prin combinarea datelor epidemiologice ale studiilor realizate pe subiecţii umani cu cercetările experimentale efectuate pe rozătoare, este posibil să stabilim dacă aceste constatări sunt ferme şi să stabilim noi metode de tratament analgezic ce pot fi administrate cu succes de către femeile gravide fără a afecta sănătatea pruncilor,” adaugă autorul principal al studiului. „În calitate de oameni de ştiinţă, noi nu suntem în poziţia de a face recomandări medicale, aşa încât le sugerăm femeilor gravide ce suferă de dureri să se adreseze medicului său farmacistului,” conchide acesta.