Fostul şef al ASF a dat statul român în judecată

Dan Ioan Rușanu, fostul şef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a fost achitat definitiv de către judecători în dosarul în care era acuzat de fapte de corupţie, a dat statul român în judecată, cerând daune de 6,5 milioane de lei pentru modul în care a fost afectat în perioada în care a fost anchetat, scrie site-ul Gândul. Info. Cererea de chemare în judecată a fost depusă pe rolul Tribunalului Bucureşti, la sfârşitul lunii noiembrie 2017. Fostul şef al ASF a fost arestat preventiv în urmă cu patru ani şi a fost plasat trei luni în arest la domiciliu, în dosarul „Carpatica Asig”, fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat, mai precizează sursa citată.

Guvernul ar putea aproba cele 500 de contravenţii pentru care firmele nu vor fi penalizate imediat

Potrivit Agerpres, Executivul ar putea aproba, cât de curând, cele peste 500 de contravenţii pentru care firmele nu vor mai primi automat amenzi, conform Legii prevenirii, sursa menționată citând o declarație a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer. „Legea prevenirii a fost promulgată în decembrie 2017 şi urmează a fi adoptată o hotărâre de Guvern care va conţine contravenţiile care vor intra sub incidenţa legii, precum şi procesul verbal şi planul de conformare. În prezent ne mai lipsesc doar două avize, dar cât de curând vom intra cu hotărârea în Guvern, inclusiv cu anexa care conţine cele peste 500 de contravenţii pentru care nu se vor aplica în mod automat amenzi”, a spus Laufer.

ANAF şi-a depăşit planul la încasări

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), citată de către Ziarul Financiar, anunţă că planul de încasări pentru 2017 a fost de 214,3 miliarde de lei şi, conform datelor din trezorerie, s-au încasat 214,9 miliarde de lei. „Această sumă reprezintă cea mai mare încasare anuală realizată de ANAF din 2003, anul înfiinţării instituţiei, până în prezent. Prin comparaţie, în anul 2017 s-au încasat cu 15,5 miliarde de lei (7,8%) mai mult decât în anul 2016”, se arată în comunicat.
Potrivit ANAF, realizarea planului de colectare a fost posibilă graţie „implementării unor măsuri de îmbunătăţire a conformării voluntare, care au determinat o creştere anuală progresivă şi susţinută a ratei de colectare şi echilibrare a veniturilor bugetului general consolidat”.