• Un nou studiu arată că o bacterie care se află de obicei în gură s-ar putea regăsi în majoritatea celulelor din tumorile de cancer de colon. Ea poate călători cu celulele în timpul metastazei şi, precum multe bacterii, este sensibilă la antibiotice, scrie playtech.ro, preluat de Hotnews.ro.
    Bacteria fusobacteria, caracteristică florei bucale, se găseşte şi în celulele cancerului uman de colon. Descoperirea a fost făcută în 2011, în studii diferite, de către dr. Matthew Meyerson de la Institutul Oncologic „Dana-Farber” şi dr. Robert A. Holt de la Universitatea „Simon Fraser”.
    Anul acesta, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science, Meyerson şi colegii săi au confirmat că fusobacteria se află în jumătate din tumorile cancerului de colon. Cercetătorii au studiat şi acele cazuri în care cancerul de colon s-a extins către ficat. Au descoperit că tumorile continuau să fie infectate cu fusobacteria chiar şi în ficat. Celulele canceroase care nu conţineau bacteria cu pricina au rămas neinfectate. De asemenea, celulele tumorii care creşteau în ficat, nu în colon, au rămas neatinse.
  • Deși lipsa unui dinte pare a fi doar o problemă estetică, de fapt poate afecta mult mai mult întregul corp. În primii ani după pierderea dintelui, efectele nu sunt atât de mari. Ulterior, însă, dinţii învecinaţi încep să migreze pentru a acoperi golul, iar osul mandibulei ajunge să se resoarbă. Efectul estetic este unul extrem de neplăcut, iar structura feţei începe să se modifice. De asemenea, mușcătura nu va mai fi una corectă, ceea ce poate să afecteze articulaţiile mandibulare. În ultimă instanţă, doar din cauza lipsei unui dinte se va simţi o senzaţie acută de oboseală musculară și vor începe să apară diverse senzaţii de disconfort, printre care și durerea în zona capului. Lucrurile pot deveni și mai grave în cazul în care igiena dentară nu este una perfectă. Zonele fără dinţi acumulează mult mai ușor bacterii și tartru, ceea ce duce la carii, parodontoză și chiar boli grave de sânge, scrie Diva Hair.