Petre Apostol

Săptămâna trecută, au început probele unei noi ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care se desfăşoară la PyeongChang, în Coreea de Sud. Printre sportivii din lotul României se regăsesc şi reprezentanţi din judeţul Prahova, iar primii dintre aceştia au fost cei doi concurenţi din disciplina sportivă de sanie: Andrei Turea (foto – stânga) şi Valentin Creţu (foto – dreapta).
Sportivi din generaţii diferite, Creţu fiind născut în 1989, iar Turea – în 1998, ambii sunt formaţi la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, însă doar cel din urmă mai este la clubul prahovean, primul dintre ei fiind legitimat, în prezent, la CSA Steaua Bucureşti – Centrul de Sporturi Montane Bucegi.
Aflat la prima participare la Jocurile Olimpice, după prezenţa la competiţia olimpică de tineret, în urmă cu doi ani, Andrei Turea a avut o evoluţie promiţătoare. Acesta a încheiat prima zi a concursului în Top 30, fiind pe locul 29, în urma disputării a două manşe, devansându-l chiar pe mai experimentatul său coleg din lotul României, Valentin Creţu (prezent la a treia ediţie a Jocurilor Olimpice), care se afla doar pe locul 31.
Duminică, în ultima zi a concursului masculin de sanie, au avut loc ultimele două manşe. Niciunul dintre cei doi sportivi români nu a reuşit, însă, calificarea în manşa finală, la care au acces primii 20 de clasaţi după trei manşe disputate. În vreme ce Andrei Turea a înregistrat cel mai slab rezultat al său din concurs (al 35-lea timp al manşei, după ce în precedentele se situase pe locurile 32, respectiv 26 – când a încheiat la mai puţin de nouă zecimi de secundă de prima poziţie), Valentin Creţu şi-a stabilit cea mai bună performanţă (locul 26), la aproape nouă zecimi de secundă de timpul de referinţă.
Astfel, cei doi reprezentanţi tricolori au făcut rocada în clasament, Creţu ocupând locul 29, în final, în vreme ce Turea s-a situat pe locul 31.
Competiţia a fost câştigată de sportivul austriac David Gleirscher, care a profitat de eroarea surprinzătoare din manşa finală a principalului favorit la medalia de aur, germanul Felix Loch, dublu campion olimpic (în precedentele două ediţii) şi de cinci ori campion mondial. Sportivul din Austria i-a devansat, pe podium, pe americanul Chris Mazdzer (+0.026 sec.), respectiv pe germanul Johannes Ludwig (+0.230 sec.). Lider după trei manşe, Loch a încheiat pe locul al cincilea (+0.266 sec.), după ce a stabilit doar al 19-lea timp în manşa finală, pierzând mai bine de jumătate de secundă faţă de sportivii care au urcat pe podiumul de premiere.