Medicamentele analgezice, precum Ibuprofenul şi Paracetamolul, pot influenţa modul în care oamenii procesează informaţiile, emoţiile şi modul în care reacţionează la imagini evocatoare, conform unui studiu publicat în jurnalul de specialitate „Insights Policy – Behavioral and Brain Sciences”, informează sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Iată care sunt constatările autorilor studiului, bazate pe revizuirea cercetărilor efectuate anterior pe această temă:
Sensibilitate în faţa experienţelor neplăcute pe plan emoţional: prin comparaţie cu persoanele din grupul de test, femeile care au luat o doză de Ibuprofen au raportat, în cadrul sondajelor de opinie, lipsa resentimentelor în urma experienţelor emoţionale. În schimb, bărbaţii au raportat un grad crescut de emotivitate.
Empatie faţă de durerea resimţită de cei din jur: prin comparaţie cu grupul de test, persoanele care au luat o doză de Paracetamol au fost mai puţin empatice faţă de cei ce resimţeau o durere fizică sau treceau prin momente emoţionante puternice.
Abilitatea de a procesa comenzi şi noi informaţii: prin comparaţie cu grupul placebo, persoanele care au luat o doză de Paracetamol au făcut mai multe erori de omisiune pe parcursul testelor în momente diferite în care aceştia au fost rugaţi să efectueze o sarcină.
Reacţii la imagini emoţionante: persoanele care au luat o pastilă de Paracetamol şi au fost puse să evalueze o serie de imagini au fost mai puţin influenţate de subiectul fotografiilor, prin comparaţie cu grupul de test.
Obiectivitate: atunci când voluntarilor la studiu li s-a cerut să stabilească valoarea monetară a unui obiect pe care îl deţineau, cei care au luat o pastilă analgezică au fost înclinaţi să stabilească un preţ mai mic pe obiect, prin comparaţie cu persoanele care făceau parte din grupul placebo de test.
„Concluziile acestui studiu sunt alarmante din mai multe puncte de vedere. Persoanele care obişnuiesc să ia analgezice se concentrează asupra efectului eliberării temporare de durere, însă nu anticipează efectele psihologice pe care aceste medicamente le au,” declară autorii studiului.
Cu toate că noile constatări ar putea fi de ajutor pentru persoanele care suferă de un exces de emotivitate, este nevoie de mai multe cercetări de specialitate pentru a examina eficacitatea analgezicelor asupra diminuării încărcăturii emoţionale şi pentru a determina dacă există efecte negative în special la persoanele care au depresie sau întâmpină dificultăţi în a simţi plăcerea.
De asemenea, în timp ce autorii studiului subliniază importanţa efectuării studiilor suplimentare, aceştia accentuează şi nevoia de a reglementa consumul de analgezice pentru a avea în vedere eventualele riscuri şi beneficii pentru sănătatea psihicului.