F. T.

Potrivit unui comunicat al Instituției Avocatului Poporului Ploiești, în cursul anului trecut, cele mai multe sesizări au avut ca obiect încălcarea de către autoritățile publice a dreptului de petiționare, a dreptului de proprietate privată, a dreptului la un nivel de trai decent, precum și încălcări ale dreptului la ocrotirea sănătății, a dreptului la informație, a dreptului la muncă și protecția socială a muncii. “Persoanele care s-au adresat Biroului Teritorial Ploiești al Instituției Avocatul Poporului au reclamat faptul că autoritățile administrației publice fie nu au soluționat cererile acestora, fie au transmis acestora răspunsuri formale sau incomplete care nu rezolvau cele solicitate. Refuzul soluţionării unor cereri sau întârzierea comunicării răspunsului a creat cetățenilor dificultăţi în valorificarea în termenul legal a altor drepturi ale acestora”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Tot în același document de presă al Avocatului Poporului – Serviciul Teritorial Ploiești, se mai menționează faptul că în anul 2017 au existat trei sesizări din oficiu, acestea vizând încălcări ale unor drepturi, sesizări care au stat la baza unor anchete sau verificări proprii efectuate la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Primăria Municipiului Buzău.
În afara acestora, au mai fost efectuate, de către repezentanții instituției, opt anchete proprii, “atât ca urmare a unor sesizări din oficiu, cât și pentru soluționarea unor petiții adresate de către cetățeni (în cazuri în care problemele sesizate nu au putut fi soluționate prin proceduri scrise sau când informațiile primite au fost contradictorii sau nesusținute de documente). Autoritățile la care au fost efectuate anchetele proprii au fost: Primăria Ploiești, Centrul rezidențial pentru copilul cu deficiențe de vedere nr. 11 Buzău, Spitalul Județean de Urgență Buzău, Primăria comunei Șotrile, județul Prahova, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Prahova, Primăria Municipiului Buzău, Penitenciarul Ploiești, Primăria comunei Gorgota, județul Prahova” se mai menționează în documentul de presă al Instituției Avocatul Poporului Ploiești.
În ceea ce privește relațiile cu alte instituții, anul trecut, cele mai importante colaborări pentru soluționarea unor situații cu care se confruntă anumite categorii de persoane (aflate în detenție, persoane cu diverse afecțiuni, victimele violenței intrafamiliale etc.) au fost realizate cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Prahova, Asociația “Compassion&Care” Ploiești, Organizația Umanitară “Concordia“, Asociația „Valex“.
Reamintim că Biroul Teritorial Ploieşti al Instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, Bd. Republicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155; tel./fax – 0244-593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 9,00-16,00, vineri – orele 9,00-12,00, iar petiţiile pot fi trimise prin poştă, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax.