În Biserica Ortodoxă, astăzi, începe Postul Mare, care precede sărbătoarea Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care, anul acesta, o vom sărbători Duminică, 8 aprilie. Astfel, perioada de postire pentru sărbătoarea Sfintelor Paşti, anul acesta, este de luni, 19 februarie, până sâmbătă, 7 aprilie, inclusiv,potrivit crestinortodox.ro. Părintele prof. dr. Ene Branişte notează în lucrarea „Liturgica Generală” apărută la Editura Institutului Biblic şi de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române în anul 1993: „Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe; de aceea în popor e numit, în general, Postul Mare sau Postul prin excelenţă”.
Postul Sfintelor Pasti reprezintă o perioadă de pregătire pentru marea sarbatoare a
Învierii Domnului. De aceea, toată această perioadă a fost numită, uneori, și urcuș interior spre Înviere, potrivit basilica.ro.
Durata aceasta de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: Potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17); patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în Pământul Făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6); Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28); ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10); Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2).
Postul Paştilor e ţinut şi în Biserica Romano-Catolică; el ţine 40 de zile, începând nu luni ca la ortodocşi, ci în miercurea numită a Cenuşii (Dies Ceneris), pentru că în această zi se practică la apuseni presărarea cenuşii pe creştetul capului (rest din ceremonialul penitenţei publice din vechime, moştenit de la evrei). Catolicii dezleagă postul în Duminicile Păresimilor, mâncând de dulce.