Luiza Rădulescu Pintilie
Degeaba au aşteptat, ieri, turiştii veniţi în oraşul Slănic să coboare în renumita mină de sare, unii dintre ei fiind aduşi de problemele medicale pe care şi le tratează în subteran. Şi, după cum ne-a confirmat primarul oraşului, Remus Moraru, inclusiv transportatorii veniţi să încarce sare au stat zadarnic la coadă. În greva declanşată de marţi s-au solidarizat toţi cei aproximativ 200 de angajaţi, câţi lucrează în mina de producţie şi în cea turistică, la suprafaţă sau la adâncime, fără a apărea vreo problemă medicală sau de siguranţă în rândul celor care au refuzat să mai iasă “la lumină”.
Ceea ce a pus sare pe rănile mai vechi ale minerilor a fost, după cum ne-a precizat interlocutorul nostru, imediat după ce avusese o discuţie cu reprezentanţi ai conducerii salinei, mult contestata “revoluţie fiscală”. Practic, angajaţii s-au aşteptat, la acest început de an, la majorări salariale, ceea ce nu s-a întâmplat. Ca urmare, cele mai multe salarii sunt la nivelul celui minim. De altfel, protestatarii au o revendicare salarială concretă, aceştia cerând o majorare netă de 200 de lei.
În acelaşi timp, nemulţumiţi sunt angajaţii şi din cauza condiţiilor insalubre în care sunt obligaţi să muncească, atât în sectorul productiv, cât şi în cel de vizitare, precum şi de lipsa investiţiilor. Chiar dacă problemele sunt de fapt vechi şi cunoscute, reprezentanţii autorităţilor centrale au venit, au văzut, au promis şi au plecat, fără a se schimba aproape nimic. “Împărţită” între cei doi acţionari – 51% statul, prin Ministerul Economiei şi 49% Fondul Proprietatea – Societatea Naţională a Sării, Salrom pare că a lăsat Mina Slănic şi minerii ai nimănui !
Cel puţin de un deceniu, de când era consilier judeţean, actualul primar a atras atenţia asupra problemelor existente la salină, dar şi asupra efectelor acestora asupra întregului oraş, legat direct de acest obiectiv economic, în opinia edilului gradul de dependenţă fiind de cel puţin 80%. În calitate de primar, acesta a susţinut demersurile administraţiei judeţene, de preluarea în administrare a minei turistice rămase însă fără răspuns.
De altfel, primarul Remus Moraru a redus la un singur cuvânt – dezastru – întârzierea soluţionării actualei situaţii cu care nu îşi mai aminteşte să se mai fi confruntat, din punct de vedere al amplorii şi al duratei, nici salina, nici oraşul, chiar dacă au mai existat proteste. În opinia sa e nevoie de această dată de o intervenţie fermă şi speră ca, după ce reprezentantul companiei Salrom s-a deplasat personal la Slănic, aceasta să nu mai fie amânată. Fiindcă, din nou, ca o concluzie, edilul a subliniat: ”Chiar nu este de glumă!”.