Ioan Popescu

Mari valori ale artei plastice românești se întorc acasă după o zăbovire de câteva decenii pe meleaguri străine. Artmark, prin programul de repatriere inițiat în anul 2014 și continuat până în prezent, aduce înapoi capodopere plecate în băjenie. Este și cazul operei semnate de Nicolae Grigorescu, “Casa pictorului de la Câmpina”, căreia îi dorim, după o îndelungată ședere pe continentul australian, o repatriere de succes prin intermediul Licitației de Primăvară din data de 27 martie 2018.
“Casa pictorului de la Câmpina” (valoare estimativă: € 50.000– 80.000) provine din colecția istorică a diplomatului Viorel Tilea (1896-1972). Membru al marii familii transilvănene Rațiu, Tilea avea să devină un important diplomat și demnitar român în perioada interbelică. Între anii 1938 și 1940 a fost ministru plenipotențiar la Londra, numele său fiind legat de „Incidentul Tilea”, când a intervenit pe lângă Foreign Office (în 16 și 17 martie1939), atenționând asupra pericolului unei posibile agresiuni a Germaniei naziste asupra României. În urma acestui incident Tilea avea să își piardă cetățenia, moment în care cerea azil politic în Marea Britanie. Se pare că, în perioada șederii la Londra, Viorel Tilea a achiziționat de la Pamfil Șeicaru, ziarist și colecționar de renume, câteva pânze de Grigorescu și Luchian, precum și altele de Tonitza, Șirato etc. Probabil acesta este momentul în care în colecția diplomatului intră valoroasa pânză grigoresciană, inclusă acum în licitația organizată de Artmark.
Lucrarea înfățișează casa veche a artistului, cumpărată în anii 1890-1900, atunci când Grigorescu își alegea drept reședință definitivă orășelul Câmpina. Casa avea să fie reprezentată și în alte lucrări ale maestrului, deținute acum de muzee importante. Actuala casă-muzeu a fost construită între anii 1902-1904.
Lăsat moștenire urmașilor familiei Tilea, tabloul “Casa pictorului de la Câmpina” a făcut o călătorie în jurul lumii, pentru a ajunge azi să aibă din nou șansa repatrierii.