F.T.

Potrivit site-ului Infolegal.ro, care citează postul de televiziune Digi 24, aproximativ 40% din totalul contractelor de achiziţii publice din România sunt date fără licitaţie ! Situaţia menţionată este făcută publică într-un raport al Comisiei Europene, iar amintitul procent – scrie sursa citată, „este uriaş, ne arată cât de opac este sistemul, cum se învârt banii în cerc restrâns, cum se răsplătesc clienţii politici şi, în ultimă instanţă, cum sunt sifonaţi banii publici, cei strânşi de la noi toţi”.
În contextul amintit mai sus, Comisia Europeană mai precizează faptul că în România «avem de-a face cu una dintre cele mai ridicate ponderi ale procedurilor de negociere fără publicare în prealabil în ceea ce priveşte achiziţiile din bani publici. Fără transparenţă nu există concurenţă adevărată, nu există şansa de a obţine cel mai bun preţ şi de a salva bani publici care pot fi direcţionaţi către alte surse».
Site-ul în care este făcută cunoscută constatarea reprezentanţilor de la Bruxelles mai menţionează: « Întreg sistemul de achiziţii publice a fost făcut pentru a favoriza licitaţiile, de pe urma cărora se poate obţine cea mai bună ofertă şi preţul corect. Însă chiar şi acestea pot fi măsluite. Dar tot legislaţia a lăsat portiţe pentru a se ajunge la negocierea directă, doar cu un ofertant, ales pe criterii ştiute doar de autoritatea contractantă. Sunt mai multe căi pentru fuga de licitaţii. Sunt contracte în limita a 30.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi până la 100.000 de euro pentru lucrări care pot fi atribuite fără a exista un concurs de oferte. Sunt situaţii în care contracte mai mari sunt sparte pentru a intra sub aceste limite şi astfel să fie încredinţate».