Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut ieri, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii. „Marea Adunare Centenară”, manifestaţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, a avut loc ieri, de la ora 12:00, la Chişinău, printre participanți aflându-se Traian Băsescu (liderul PMP) şi Dan Barna (liderul USR), potrivit Unimedia. Deşi iniţial a spus că va fi prezent, liderul PNL Ludovic Orban nu a mai luat parte la miting. Zeci de mii de manifestanţi de la „Marea Adunare Centenară” care a avut loc la Chişinău au adoptat Proclamaţia Marii Adunări Centenare, potrivit căreia unirea Basarabiei cu România este unica soluţie de supravieţuire şi progres al românilor dintre Prut şi Nistru. În proclamaţie, manifestanţii cer celor două Parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice pentru „Reîntregirea naţională“. Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat, referitor la Adunarea Centenară de ieri, de la Chişinău, la care au participat şi politicieni de la Bucureşti, că a fost un grup nesemnificativ de naivi, iar unionismul va dispărea şi va rămâne un „vis steril care aparţine trecutului”.
„Chiar dacă unionismul a înregistrat azi un eşec umilitor, trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova. Astăzi organele de forţă au demonstrat că pot asigura ordinea publică şi le mulţumesc că şi-au făcut datoria, dar pe viitor aşteptăm mai multă iniţiativă în asigurarea securităţii constituţionale a ţării. Guvernarea trebuie să ştie că ea este direct responsabilă de dezbinarea pe care unioniştii o provoacă în societatea moldovenească. Din cauza corupţiei, a sărăciei şi a deznădejdei, oamenii caută alternativă, inclusiv aderă la un proiect marginal şi radical cum este unionismul”, scrie preşedintele Republicii Moldova, pe Facebook.

La Marea Adunare Centenară au fost prezenţi și prahoveni

V.S.

16-e“Ridicați mâinile pentru Unire și veți intra în istorie!”, s-a spus, ieri, la Chișinău, de la tribuna uneia dintre cele mai mari adunări populare din inima capitalei Moldovei. Aproape 100.000 de români au participat la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, printre care s-au aflat și importante delegații din România. Din Prahova, la manifestarea de ieri au fost prezenți președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Prahova – Bogdan Toader și Ludmila Sfîrloagă -, administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, consilieri județeni, deputatul PSD de Prahova Rodica Paraschiv, precum și alți prahoveni care s-au alăturat delegației oficiale pentru a sărbători, în inima Republicii Moldova, împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.