Giorgiana Radu

Specialiști într-ale gândirii și atitudinii pozitive îndrumă, prin studii și cărţi publicate, cum să vedem jumătatea plină a paharului. De pildă, în „Atitudinea este totul”, Jeff Keller ne învaţă cum să ne autoeducăm în acest sens și, mai ales, cum să dictăm gândurilor noastre astfel încât să vedem doar jumătatea plină a paharului. Totuși, pare greu de crezut că unui pesimist, învins de viaţă, dacă-i arăţi paharul cu ce o mai fi în el îl vede altfel decât complet gol. El nu-și poate schimba atitudinea.

Ce facem când paharul e golit de conţinut, când nu mai există în el nici măcar un milimetru de speranţă? Paharul României pare că a secat demult. De fapt, unii au avut grijă să-l stoarcă până la ultima picătură. I-au sorbit tot ce era funcţional, tot ce producea, de la industrie la zăcămintele subsolului, trecând acum la terenurile agricole pe care cetăţenii noștri nu le pot administra din varii motive, astfel că le vând străinilor, mult mai pricepuţi decât noi în gospodărirea pământului fertil.
Academicianul Răzvan Theodorescu deplângea într-o conferinţă faptul că nu mai avem oameni de stat. Prin oamenii de stat face referire la cei de acum o sută de ani, care se gândeau la generaţiile viitoare. Astăzi, spune istoricul, oamenii politici se gândesc doar la alegerile viitoare. E și acesta un fel de viitor!
Subscriu la cele spuse mai sus, neuitând că și el are niște păcate, unele greu de uitat, ca om politic, adăugând că la fel de trist este faptul că România nu mai are oameni cu care să lucreze pământul, cu care să poată zidi o casă, cu care să întreţină o fermă de animale, cu care… România e secătuită de tot, inclusiv de oameni, de la cei din clasa pălmașilor până la medici, ingineri, IT-iști ș.a.m.d. Vampirii au atacat-o, zi de zi, metodic, de 28 de ani încoace, extrăgându-i seva supravieţuirii, fără a-i mai lăsa șansa resuscitării. Care-s vampirii? Îi știm, dar îi știm degeaba, fiindcă nu facem nimic spre a-i ţine la distanţă de sângele naţiei cu care se hrănesc.
Făcând o radiografie a României de azi, e greu să mai vezi partea plină a paharului. Nicio terapie, nici toate gândurile pozitive autoînsușite nu cred că mai pot ajuta. Direcţia este certă, trasată cu multă dibăcie de cei de ieri și de azi, oameni politici, nu de stat.