N.Dumitrescu

Astăzi este ultima zi în care fermierii mai pot depune, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cererile pentru obţinerea sprijinului financiar pentru suprafeţele de teren pe care le deţin. După cum a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la nivel de ţară înscrierea pentru obţinerea subvenţiilor merge bine, amintind faptul că pe data de 15 mai 2018, ora 24.00, expiră termenul de depunere a cererilor, după care se vor “suda” uşile de la APIA, iar cei care nu se vor încadra în acest termen nu vor mai primi anul acesta subvenţii!
După cum am aflat, ieri, de la reprezetanţii APIA Prahova, şi la nivelul judeţului nostru ritmul înscrierii fermierilor pe lista solicitanţilor de subvenţii este destul de bun, având în vedere faptul că, până la data de 13 mai, dintre cei 10.598 de fermieri programaţi să se prezinte la centrele agenţiei, au fost înregistrate 9.906 cereri, procentul fiind de 93,47%. Fermierii au putut depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. Pentru suprafaţe mai mari de 50 hectare de teren agricol, cererile se depun la centrele județene APIA, iar în cazul în care se solicită subvenţii pentru o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol, solicitările se depun la centrele locale. Aşa cum reiese din normativul privind stabilirea modalităţii de coordonare a punerii în practică a schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor naţionale tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii şi al APIA, în perioada 15 – 31 mai se pot aduce modificări la nivelul cererilor, iar între 4 iunie și 4 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv cel preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor. În perioada 5 iulie – 1 octombrie se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice se va face în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2018 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018, iar plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019, cu menţiunea că în ceea ce priveşte cuantumul subvenţiilor, acesta se va stabili printr-o Hotărâre de Guvern, după efectuarea controalelor menţionate.
Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.