Nicoleta Dumitrescu

Astăzi şi mâine, sindicaliştii din industria de apărare vor picheta sediul Guvernului, fiind nemulţumiţi de nerespectarea angajamentelor luate de Guvern faţă de acest domeniu. Principalul motiv este acela că nu au fost alocate fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector, păstrarea acestora fiind considerată, de departe, dată fiind natura activităţii, o problemă de securitate naţională.
Cum domeniul industriei de apărare este unul sensibil, dar mai ales de actualitate, cu siguranţă că anunţul sindicaliştilor va reprezenta un semnal de alarmă care va avea efectul scontat şi protestatarii vor obţine ceea ce vor solicita.
Iar exemplul reuşitei vine de la un alt sector – sănătatea, unde brancardierii, asistentele şi alte categorii de angajaţi din sistemul sanitar au obţinut, după două ore de grevă de avertisment, promisiunea că nu li se va mai tăia din sporuri de acum încolo.
În aceste condiţii, cum impresia care a fost creată este aceea că la ministerul Olguţei Vasilescu s-ar afla formula secretă de făcut bani, se pune fireasca întrebare: Cine urmează? Mai exact, cine urmează să facă grevă în faţa Guvernului?
Cu siguranţă, amatori de strigat lozinci antiguvernamentale şi refrene ce conţin cuvintele magice „Demisia!, Hoţii! Mincinoşii!”, şi lista poate continua, se vor găsi, având în vedere că și lista ocupaţiilor din România se tot îmbogăţeşte.
Mai mult, n-ar fi exclus ca nici ciontolitorii să nu mai stea pașnici, şi la urechile lor ajungând, de la un aparat de radio, în timp ce desfăceau cu cuţitul carnea de pe oase, informaţiile legate de majorările salariilor bugetarilor, inclusiv cât încasează un muncitor necalificat dintr-o primărie!
Oricum, dublarea, ba chiar triplarea salariilor din administraţie, dar şi bifa făcută, din luna martie, şi la lefurile încasate de medici, au dat ceva apă la moara nemulţumirilor salariaţilor din alte sectoare, nefiind zi în care angajaţii de la patron să nu-şi imagineze cum ar fi fost să fie şi ei pe post de… funcţionari la stat. Pentru că, vorba aia, leafa-i leafă, şi încă ditamai leafa, iar dacă din vară mai primesc şi un voucher de vacanţă, s-au pricopsit şi c-un concediu la mare!
Pe de altă parte, dacă vor mai continua în acest ritm grevele, iar acestea se vor finaliza cu promisiuni încurajatoare din partea guvernanţilor, respectiv că protestatarii vor primi ceea ce au cerut, mai ales bani, unde se va ajunge?
Dinspre preşedintele României, semnalul a fost că Legea salarizării a fost un eşec, dar guvernanţii de-aia n-au mai avut ei somn liniştit! Ba, pentru că au impresia că şeful statului şi-a montat la birou o bandă rulantă, între Cotroceni şi Curtea Constituţională, pe care tot aşază legile care au un anumit „iz”, deunăzi liderul social-democraţilor a scos la înaintare, pe post de cal troian, celebrul stat paralel.
Partea proastă este însă aceea că, în timp ce politicienii se tot ceartă, românii simt că, într-adevăr, în România chiar ar fi două state complet paralele: unul în care anumitor categorii de persoane li se dă cu două mâini, iar celălalt- în care li se ia cu aceeaşi măsură!