Petre Apostol

Fără antrenor remunerat de luni bune, din motive pe care doar conducării clubului le pot înţelege, fără un loc propice antrenamentelor pentru sportul de performanţă, secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti începe, totuşi, să culeagă roadele muncii depuse în ultimii zece ani.
Determinarea şi puterea de muncă ale celor două antrenoare, Simona Puiu şi Liliana Băescu (are şi brevet de arbitru internaţional, categoria a III-a), precum şi, mai ales, dorinţa de autodepăşire a sportivelor au făcut ca secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti nu doar să supravieţuiească, trecând peste multe piedici de-a lungul timpului, ci să se dezvolte frumos. Iar vlăstarii crescuţi cu trudă şi atenţie de antrenoarele ploieştene încep să-şi arate potenţialul şi graţia pe covorul de concurs, nu numai pe plan naţional, dar în special la nivel internaţional.
Cea mai recentă aventură bifată cu succes de reprezentantele clubului ploieştean s-a petrecut la finalul săptămânii trecute, în perioada 18-20 mai, la Sala Polivalentă din Bucureşti, unde s-a desfăşurat cea de-a XVII-a ediţie a Cupei „Irina Deleanu”, competiţie internaţională, care poartă numele preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, organizatoarea evenimentului, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
La competiţie au participat reprezentante din şapte ţări: Azerbaidjan, Cehia, Germania, Italia, Moldova, Rusia şi România. Iar de la CSM Ploieşti au evoluat cinci sportive: Alexandra Denisa Stoian, Miruna Ioana Ciocîrlan şi Rebecca Gabriela Constantin – la categoria junioare; Sabina Ioana Enache şi Anisia Drăgan – la categoria prejunioare.
De menţionat că Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan sunt sportive ale lotului naţional de junioare, prima dintre ele, care se află în ultimul an de juniorat, urmând să participe peste o săptămână la Campionatele Europene, pentru ca, în toamnă, să reprezinte România la Jocurile Olimpice de Tineret, competiţie la care s-a calificat după un concurs preliminar bun realizat la Moscova, în prima parte a anului.
La competiţia de la Bucureşti, Denisa Stoian a făcut parte din prima echipă valorică a României, alături de ieşeanca Laura Aniţei, Miruna Ciocîrlan a fost repartizată în a doua echipă, împreună cu arădeanca Alenia Biringer, iar Gabriela Constantin a evoluat în a treia echipă, alături de braşoveanca Ruxandra Popa şi reşiţeanca Larisa Ristea.
La încheierea primelor două zile de concurs, s-au stabilit câştigătoarele tuturor categoriilor la echipe şi individual compus. Astfel, la junioare, echipa formată din Denisa Stoian şi Laura Aniţei a obţinut medalia de argint pentru România, după Rusia şi înaintea Germaniei.
La individual compus, Denisa Stoian s-a clasat pe locul al cincilea, cu un total de 57.650 puncte (15.100p la panglică, 14.800 la cerc, 14.050 la minge, 13.700 la măciuci), în vreme ce Miruna Ciocîrlan s-a situat pe a opta poziţie, la doar patru puncte în urma colegei sale, cu un an mai mare decât ea, totalizând 53.050 puncte (14.950p la măciuci, 14.850p la minge, 11.750p la panglică, 11.500p la cerc).
Gabriela Constantin a încheiat pe locul 14, cu 35.300 puncte, cea mai mare notă obţinând-o la panglică (10.200).
Duelul pentru victorie la individual compus a fost unul foarte strâns între cele două gimnaste din prima echipă a Rusiei, Kristina Teliatnikova având câştig de cauză, cu un total de 69.650 puncte, urmată de Sofya Agafonova, care a stabilit cea mai mare notă din concurs, cu 18.800p la măciuci, dar erorile comise la panglică au costat-o medalia de aur, încheind cu un total de 67.050 puncte.
Laura Aniţei a completat podiumul la individual compus, cu 62.150 puncte.
De la clubul ploieştean s-a mai remarcat şi Sabina Enache, în concursul prejunioarelor, care se anunţă o pretendentă la selecţionarea în lotul naţional de junioare, categorie la care va trece de anul viitor. Gimnasta ploieşteană a obţinut medalia de argint la individual compus, cucerind, totodată, medalia de aur la cerc şi pe cea de bronz la minge şi la măciuci.
Cealaltă sportivă ploieşteană de la categoria prejunioare, Anisia Drăgan, a ocupat locul 21, cea mai bună evoluţie înregistrând-o la panglică, la care s-a situat pe locul al optulea.

O medalie şi două locuri patru, în finalele pe obiectegimnastica - Cupa Irina Deleanu 1

În ultima zi a competiţiei s-au desfăşurat finalele pe obiecte, la junioare calificându-se şi sportivele ploieştene Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan, care au evoluat fiecare la câte două obiecte, în vreme ce pentru România a mai obţinut calificarea Laura Aniţei, la toate cele patru obiecte.
Dintre cele două reprezentante ploieştene, Denisa Stoian a urcat pe podiumul de premiere, adjudecându-şi medalia de bronz la cerc, cu o evoluţie mult mai bună faţă de cea din concursul individual, fiind notată cu 16.150p. Aceasta a fost devansată doar de cele două gimnaste din Rusia, Agafonova, respectiv Teliatnikova, notate fiecare cu peste 18.000p.
La celălalt obiect la care a fost prezentă în finală, panglică, sportiva ploieşteană a ocupat locul al cincilea, cu 14.450p (la trei zecimi de ultima treaptă a podiumului), obiect la care Aniţei a obţinut singura sa medalie, cea de argint (15.500p).
În privinţa Mirunei Ciocîrlan, de remarcat că în finale a avut, la fiecare dintre cele două obiecte la care a fost prezentă, o evoluţie mai bună decât la individual, clasându-se pe locul al patrulea, depăşind-o de fiecare dată pe Aniţei. Astfel, la minge a încheiat cu 15.800p, în vreme ce la măciuci a fost notată cu 15.650p, situându-se foarte aproape de locul al treilea, la patru zecimi, respectiv două zecimi.
De menţionat că ambele junioare de la CSM Ploieşti din lotul naţional au realizat salturi importante ca nivel de performanţă faţă de ediţia de anul trecut a Cupei „Irina Deleanu”. Spre exemplu, Denisa Stoian a obţinut cu şapte puncte mai mult decât la ediţia precedentă, iar asta în condiţiile în care a evoluat accidentată la picior. De altfel, gimnasta ploieşteană a rămas la Bucureşti, pentru a urma un program de recuperare, declarându-ne: „Mi-a făcut plăcere să evoluez pe covorul de concurs, deşi m-a deranjat durerea de la picior. Sper să mă recuperez până la Europene sau, cel puţin, să mă obişnuiesc cu durerea”.
Ar mai fi de adăugat că reprezentantele clubului sportiv municipal au fost ajutate, la acest concurs, şi de către antrenoarea lotului naţional Maria Gîrbă (antrenor emerit), de vicecampioana olimpică din 1984 Doina Stăiculescu şi de Tatiana Novikova, coregraf şi antrenor la CSM Arad. Asta deoarece antrenoarea coordonatoare de la CSM, Liliana Băescu, a fost arbitru în cadrul competiţiei, iar antrenoarea Simona Puiu a lipsit motivat, dând naştere celui de-al treilea său copil, motiv şi pentru noi să o felicităm şi îi urăm recuperare rapidă!