V. S.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, Lucian Gabriel Onea, s-a aflat ieri în fața colegilor săi de la Parchetul General, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință învinuirile într-un dosar deschis pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, potrivit presei centrale.
Onea, șeful așa-zisei “unități de elită” de la Ploiești a Direcției Naționale Anticorupție, a fost citat în calitate de suspect, conform agenției de presă Mediafax, în cauza în care este urmărit alături de fostul său coleg de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu.
La ieșirea de la audieri, Lucian Onea nu a negat că a fost chemat în legătură cu un dosar în care este cercetat: “Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă. Nu mi-e teamă, nu sunt vinovat de nimic”, a declarat şeful DNA Ploieşti.
La câteva ore de la prezentarea la Parchetul General a lui Lucian Onea, surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că acesta a demisionat din funcţia de procuror-şef al DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, Lucian Gabriel Onea, a fost pus sub urmărire penală, potrivit Mediafax, într-un dosar privind falsificarea unor liste cu martori în cadrul unei anchete, cauză demarată împotriva sa și a lui Mircea Negulescu după ce fostul deputat Vlad Cosma și alte persoane care au fost cercetate de DNA Ploiești au depus plângeri penale în acest sens.
Vlad Cosma a făcut plângere împotriva celor doi procurori ai DNA Ploiești, acuzându-i de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituirea de grup infracţional organizat. Tot Vlad Cosma a prezentat la postul de televiziune Antena 3 mai multe înregistrări audio din care reieșea că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea ar fi încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici şi de afaceri. Fostul parlamentar de Prahova a adus în atenția opiniei publice și faptul că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice anumite documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

OneaPână la ora închiderii ediției, Parchetul General nu a făcut publice motivele oficiale pentru care a fost chemat șeful DNA Ploiești la audieri, unde se pare că va ajunge la finalul acestei săptămâni și fostul procuror DNA Mircea Negulescu.
În luna martie a acestui an, Vlad Cosma declara, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu modul în care se făceau dosare la DNA Ploiești: „Negulescu m-a obligat să dau declaraţii false despre Ghiţă, amenințându-mă că-mi arestează familia”. În dosarul fostului deputat Sebastian Ghiță, Vlad Cosma a dat mai multe declarații, printre care și în legătură cu așa-zisul martor-denunțător Serghei Petruș, despre care a afirmat că, de fapt, nu există, ci a fost un denunțător inventat împreună cu procurorii de la DNA Ploiești. „Negulescu falsifica probe. Serghei Petruș nu există și pot dovedi acest lucru. Eu îl cunosc pe cel care a scris probele false. La DNA Ploiești au măsluit împreună cu IPJ Buzău toate testele poligraf”, a mai spus Vlad Cosma, în sala de judecată de la Instanța Supremă.