La Bucureşti se desfăşoară, până pe data de 28 mai, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante. Manifestarea are loc în mai multe spaţii din Bucureşti, şi va include, pe lângă reprezentaţii teatrale şi expoziţii de fotografie şi costume, precum şi alte evenimente conexe, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
Alături de artiştii Teatrului Masca, organizatorul festivalului, vor fi peste 40 de invitaţi străini, din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ucraina.
La ediţia din 2018 a festivalului, statuile Teatrului Masca au ca temă „Strigătele Parisului”. Astfel, organizatorii „îşi propun să aducă în spaţiul festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârşitului de sec XVIII şi începutul secolului XIX, cu străzile pline de comercianţi ambulanţi şi, mai ales, de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porţelan, atât în ceea ce priveşte costumul, cât şi machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier, care a folosit câteva substanţe cu totul speciale, costumele personajelor care vor fi aduse în festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafeţele pe care se mişcă personajele fiind cât se poate de mici. Iniţiat în 2011, evenimentul Teatrului Masca pledează pentru asumarea unei abordări profesioniste pentru o manifestare asociată, de obicei, cu improvizaţia mai mult sau mai puţin fericită. „Teatrul stradal, aşa cum am mai spus şi în cărţile mele, este parte componentă a fenomenului apărut relativ recent, artele străzii, iar în interiorul său, statuia vivantă este momentul de vârf, punctul culminant, apanajul marilor actori, un echivalent al one man showului din teatrul aşa zis tradiţional. Chiar dacă o vedeţi făcută de amatori pe străzile tuturor capitalelor lumii, statuia vivantă este în opinia mea atributul artistului adevărat, al aceluia care ştie şi poate să se exprime concis, profund, emoţionant, în limitele unei tehnici cu totul speciale şi să comunice publicului o poveste care să încerce măcar să schimbe mentalităţi, să modifice lumea. Confiscată practic de amatori fără talent, de cerşetori şi impostori, statuia vivantă a început să fie alungată de pe marile bulevarde căci nu sunt tolerabile agresiunea impotriva turiştilor, cerşetoria mascată sau pur şi simplu prostul gust. Este momentul ca artiştii adevăraţi şi mai ales actorii profesionişti să intervină, să-şi adjudece statuia vivantă şi să ofere publicului adevărate bijuterii stradale. În plus, faţă de toţi ceilalţi, Masca propune statui care vă vor emoţiona până la lacrimi, statui capabile să spună o poveste care să stârnească bucurie şi linişte în sufletele celor care le vor privi pentru ca apoi să vă invite la spectacole de sine stătătoare, în care, în conformitate cu o dramaturgie cu totul specială, veţi pluti în universuri neatinse până acum de teatrul de tip tradiţional. Statuia vivantă este un miracol pe care trebuie neapărat să-l descifraţi!”, explica în momentul lansării proiectului Mihai Mălaimare, cofondatorul Teatrului Masca.