Andrei Nicolae, deputat PSD Prahova

Potrivit Raportului semestrial al Comisiei Europene, România se încadrează în categoria statelor membre fără dezechilibre economice, ceea ce înseamnă că țara noastră, din punct de vedere macroeconomic, este mai stabilă și mai puțin expusă riscurilor în comparație cu alte țări ale Uniunii Europene.
În acest an, Comisia Europeană a adresat României mai multe recomandări specifice care vizează: politica fiscal-bugetară, ocuparea, sănătatea, educația și administrația publică. Totodată, aceasta susține că numărul recomandărilor adresate României a variat în ultimii ani, de la opt în 2013 la trei în 2018 și confirmă faptul că țara noastră a înregistrat progrese pentru 68% dintre toate recomandările adresate începând cu anul 2013.
În privința deviației semnificative de la obiectivele bugetare pe termen mediu – MTO – ne-a fost semnalat faptul că nu au fost realizate corecturile necesare. Acestea au avut loc după ce Guvernul Cioloș a luat MTO-ul la minus 0,6% din PIB și l-a lăsat la minus 2,6% din PIB, indicând o deviație de la marja recomandată.
Problema a fost generată de către tehnocrați și a fost semnalată în documente oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, în evaluarea programului de convergență din 2017 pentru România, Pierre Moscovici – Comisar European pentru Afaceri Economice și Financiare – preciza că ”România s-a abătut semnificativ de la obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO), în 2016… balanța deficitului structural s-a depreciat de la -0,6% din PIB în 2015 la – 2,6% din PIB în 2016 indicând o deviație semnificativă de la ajustarea structurală recomandată”.
Actuala guvernare PSD încearcă să rezolve problema MTO-ului, dar acest proces este unul ce necesită multă atenție și timp. În sprijinul acestor semne pozitive se pare că vin atât ultimele mișcări din mediul privat, cât și răspunsurile încurajatoare ale Guvernului. Faptul că Ford a decis acum să facă investiții și angajări masive arată că investitorii au încredere în evoluțiile viitoare privind economia românească. Investițiile devin motor esențial de creștere economică, Guvernul Dăncilă lansând deja marile proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat (PPP), imediat după ce Legea PPP a fost adoptată.